Tajanstvena scena iz serije "Nečista krv": Šta se krije iza borbe petlova? (VIDEO)

13.12.2021

09:05

0

Reditelj Goran Stanković ispričao da je upravo ta scena bila jedan od “spornih” momenata kada se film našao pred zapadnoevropskim distributerima

Tajanstvena scena iz serije "Nečista krv": Šta se krije iza borbe petlova? (VIDEO)
Copyright Feđa Štukan, Nečista krv / Promo

Ako vam se u prvoj epizodi serije “Nečista krv” scena borbe petlova kojoj prisustvuju hadži Trifun i Kolj učinila poznatom - postoji dobar razlog za to!

Dok hadži Trifun i Kolj sede ispred kuće i “pogađaju posao” u albanskom selu na ulici je moguće videti scenu borbe petlova i nekoliko ljudi koji, okupljeni oko njih, navijaju. 

Reč je o omažu velikom srpskom slikaru Paji Jovanoviću i njegovoj čuvenoj slici “Borba petlova”.

Promo/Nikola Terzić
 

Paja Jovanović je jedan od najvećih srpskih realista, a ova slika pravi je reprezent toga.  Prvi put je izložena u Beču 1898. godine, a kuriozitet je da je umetnik za nju tada nagrađen i zlatnom medaljom. 

Promo/Fame Solutions
 

Slika je smatrana savršeno realističnim prikazom i vrlo brzo je doživela veliku popularnost. I danas je poznato mnogo reprodukcija ovog dela, a o tome koliko je slika bila popularna govori i činjenica da se našla na šemi Vilerovih goblena. 

Promo/Fame Solutions
 

Sve ovo bio je motiv ekipi “Nečiste krvi” da upravo ova slika posluži kao inspiracija za jednu od scena u prvoj epizodi serije. 

Zbog svoje atmosferičnosti poslužila je kao dobar ambijent za likove kao i prilika da se u malo kadrova dočaraju prilike i običaji koji važe u kući koju posećuje hadži Trifun. 

Katarina Radivojević, film "Nečista krv" Promo/Fame Solutions
 

Interesantno je i da je jedan od reditelja serije Goran Stanković ispričao da je upravo scena borbe petlova bila jedna od “spornih” momenata kada se film našao pred zapadnoevropskim distributerima.

"To je, recimo, otkidanje glave kokoške, pas koje je ubijen i borba petlova. Mi smo morali da dokažemo da nijedna životinja koja je bila u tim scenama nije prošla kroz fizičku i psihičku torturu. Za neke stvari nam je bilo lakše, a za neke teže da dokažemo. Većinu smo ipak uspeli da dokažemo", naveo je Stanković za RTS. 


Osim Paje Jovanovića, filmadžije ističu, kao inspiracija za ovu scenu poslužio je i film “Borba petlova” iz 1974. američkog autora Motija Helmana.  

To ostvarenje je upravo zbog toga što su za potrebe snimanja organizovane prave borbe petlova, još uvek zabranjeno u nekim državama. 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike