Ja sam gluvonem čovek i srećan sam: Potresna životna priča oskarovca Troja Kotsura

05.04.2022

17:01

0

„Bez uloge u filmu ’CODA’ verovatno bih radio u restoranu brze hrane ili pakujući kese kupcima u supermarketima“, ističe glumac

Ja sam gluvonem čovek i srećan sam: Potresna životna priča oskarovca Troja Kotsura
profimedia-0673681569 - Copyright Troj Kotsur/Profimedia

Troj Kotsur ušao je u istoriju prošle nedelje postavši prvi gluvonemi muškarac koji je dobio Oskara. Pre njega, jedina osoba bez čula sluha koja je dobila prestižno priznanje, bila je njegova koleginica iz pobedničkog filma "CODA" Marli Metlin, koja je 1987. nagrađena za ulogu u filmu "Deca manjeg boga".

Troj Kotsur/Profimedia
 

Upitan šta za njega znači Oskar, u razgovoru za Variety, glumac vidno suznih očiju priča:

- Bio sam tako umoran od finansijskih problema tokom mnogo godina. Sada, kad sam dobio ove nagrade, to mi je spasilo život, karijeru, porodicu. Mnogo sam rizikovao, a bez ovih nominacija i nagrada, ne znam šta bi se desilo - kaže Kotsur, dodajući da bi bez uloge u filmu "CODA" verovatno radio u restoranu brze hrane ili pakujući kese kupcima u supermarketima.

Međutim, otkako je Apple TV+ otkupio prava na prikazivanje tog filma, Troj je bio "viđen" za Oskara za najbolju sporednu ulogu. Prethodno je osvojio i BAFTA nagradu, kao i nagradu Udruženja filmskih glumaca.

Troj Kotsur/Profimedia
 

Iako nije zaradio mnogo novca od filma, imao je mnogo drugih beneficija. Ekipa filma i rediteljka Šan Heder posetili su nedavno Belu kuću, gde su upoznali prvu damu Džil Bajden, a nedugo potom našli su se i u Ovalnom kabinetu sa predsednikom Sjedinjenih Američkih Država.

- Nikad neću zaboraviti kako mi je zgrabio ruku i posadio me u svoju stolicu. Stao je iza mene i počeo da mi masira ramena. Osećao sam se kao da je on potpredsednik, a ja prvi gluvonemi predsednik - ispričao je Kotsur svoje utiske susreta sa Džoom Bajdenom.

"Otac je moj heroj"

Trojovi roditelji otkrili su da je gluvonem kada je imao oko deset meseci.

- Mama je čistila kuću i ispali su joj neki lonci, koji su napravili mnogo buke. Bio sam na podu i uopšte nisam reagovao. Samo sam nastavio da se igram. Mama je posumnjala nešto i prišla mi s leđa, udarivši lonce jedan o drugi i primetila da je nisam ni pogledao.

Odveli su me lekaru i otkrili da sam gluv. Potpuno su se izbezumili: „Kako ćemo da izađemo na kraj sa gluvim detetom?“ Bili su strašno uplašeni, imajte u vidu da su to bile šezdesete. Ali moja porodica je mnogo naučila. Otac mi je jednom rekao: „Troj, znakovni jezik je zaista prelep. To je dar svetu koji svi treba da vide“ - ispričao je glumac, dodavši da je zahvalan što je odrastao u porodici ljudi koji čuju, jer su imali "kulturnu razmenu i govorili dva jezika".

Kotsur, kog u zajednici gluvonemih zovu "Morganom Frimenom" zbog njegove ekspresivne upotrebe znakovnog jezika, u filmu "CODA" koji je ovenčan najvišim filmskim priznanjem na dodeli Oskara, igra oca koji je na sasvim drugoj strani od njegovog.

Ekipa filma "CODA"/Profimedia
 

Njegova filmska ćerka jedina je u porodici koja ima čulo sluha. Kao što je njegov otac pokušavao da se poveže s njim, njegov lik pokušava da se poveže sa njom i shvati njene ambicije da se bavi muzikom, koju on nikada u životu neće iskusiti kao ona.

Međutim, razlika između njegove stvarne i filmske porodice je u tome što je njegov otac, dok je on još bio dete, u teškoj saobraćajnoj nesreći ostao paralizovan od vrata naniže.

To je otežalo njihovu komunikaciju, jer više nije mogao da se služi znakovnim jezikom, ali njihova snažna povezanost nikad nije prestala. Troj mu je posvetio važan deo svog govora na dodeli Oskara.

"Tata, toliko sam naučio od tebe. Uvek ću te voleti. Ti si moj heroj", rekao je on u svom dirljivom obraćanju prisutnima u Dolbi teatru.

Troj Kotsur/Profimedia
 

Njegovi roditelji imali su razumevanja za njegovu različitost, pa kada je u intervjuu upitan da li su ikada razmatrali da mu ugrade kohlearne implantate, uređaje koji olakšavaju prilagođavanje osobama sa potpunim oštećenjem sluha, odgovorio je da je reč o "osetljivoj" temi.

- Najvažnija stvar za gluvonemu decu je da roditelji budu uključeni u njihov život i obrate pažnju na njihove specifične potrebe. Nekada roditelji ne žele da nauče znakovni jezik. Hoće da „poprave“ svoje gluvo dete, kako bi ono čulo i kažu: „Hej, govori moj jezik“. Ali gde je njihov identitet?

Otac me je svake godine pitao, kada sam imao 12 ili 13 godina, i svakog puta sam rekao: „Ne“. Cenim to što mi je otac dozvolio da odaberem svoj identitet, jer sam srećan sa onim ko sam. Zašto bi trebalo da se promenim, kako bih se uklopio u spoljni svet i patim? Ovo sam ja. Ja sam gluvonem čovek! Naučite da komunicirate s ljudima, a oni nauče da komuniciraju s vama. Bio sam strpljiv sa spoljnim svetom, sad je vreme da spoljni svet bude strpljiv sa mnom. Mislim da je znakovni jezik prelep - rekao je glumac.

Troj Kotsur/Profimedia
 

Prave prilike tek dolaze

Rano je zavoleo glumu i to tako što je svojim drugarima iz škole za gluvoneme "prepričavao" dogodovštine iz svog omiljenog crtaća "Tom i Džeri" u vreme kada je retko ko od njih imao televizor.

- Sva deca bi se skupila i ja bih im pričao o prošloj epizodi. Nikad neću zaboraviti kako im se oči ozare, njihove reakcije i smeh. To je činilo da se osećam tako dobro. U to vreme je nešto kliknulo i želeo sam da i dalje imam taj osećaj. To me je odvelo u glumu u pozorištu, na televiziji i filmu. Uvek se osećam divno kad vidim reakciju publike na moje izvođenje. Ne brinem ni zbog čega drugog - kaže Kotsur.

Svoj talenat mogao bi uskoro da iskaže i u još nekim ulogama, jer je nakon pažnje koju je dobila "CODA" dobio nekoliko scenarija za akcione filmove, kao i ostvarenja o istorijskim ličnostima.

Profimedia
 

Takođe, smatra da skretanje pažnje javnosti na zajednicu gluvonemih koje je omogućio film "CODA" nije kratkog daha i da je moguća prava promena u Holivudu.

- Moramo da nastavimo da rušimo granice pričanja priče. Sećam se da je rediteljka Šan Heder bila uplašena prvog dana snimanja, nadajući se da ćemo imati nekakav uspeh, a dok smo radili, ja sam joj rekao da ćemo uspeti. Pogledajte šta se desilo.

Prišao sam joj nakon što smo pobedili i držali sve te Oskare u svojim rukama i rekao joj: „Šan, bila si odlična. Ti si izuzetna rediteljka. Znaš kako da dopreš do ljudi“. Samo čekam njen sledeći scenario - ispričao je glumac.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: euronews.rs

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike