Film koji je osvojio srca publike i kritike: Zašto je CODA najbolji

28.03.2022

08:15

0

Dodela nagrade Oskara je već duži niz godina na meti različitih kritika kada je reč o kvailtetu filmova jer uvek ima “neki bolji” koji je mogao pobediti

Film koji je osvojio srca publike i kritike: Zašto je CODA najbolji
profimedia-0673518196 - Copyright Profimedia

Ove godine, bez obzira na brojne probleme, koje su ga pratile, počevši od pandemije, i načina dodele, Oskar je uspeo da ispuni svoju misiju. Film „CODA“ je proglašen za najbolji na 94. dodeli Oskara.

Film je bio nominovan u tri kategorije i osvojio je sve tri - najbolji film, najbolji glumac u sporednoj ulozi i najbolji adaptirani scenario.

Čuvena Lajza Mineli i Lejdi Gaga dodelile su Oskara ekipi ovog sjajnog ostvarenja.

- Hvala Akademiji za to što je "CODA" ušla u istoriju večeras. Nije bilo lako ovo putovanje, od prvog dana snimanja, kad je trebalo da snimamo pored mora u četiri ujutru. To je bio samo početak naših problema. Ekipa, vi ste bili porodica na ekranu i van ekrana i svi žele da budu deo nje i sad niko neće da je napusti. Hvala svima - rekao je reditelj prilikom uručenja nagrade.

Ekipa filma "CODA"/Profimedia
 

A šta je tako posebno u ovom filmu koji je uspeo istovremeno da osvoji i srce publike i kritike što je uvek najteže i za svaki film teško dostižan cilj.

CODA predstavlja skraćenicu za child of deaf adults, što u prevodu znači dete gluvih roditelja.

Režiju i scenario potpisuje Šon Heder, a reč je o rimejku francuskog filma La Famille Bélier iz 2014. godine.

Nakon premijere koju je imao na festivalu Sundance, gde je osvojio nekoliko nagrada, u januaru je prava na film otkupio Apple za rekordnih 25 miliona dolara.

CODA je pre svega dirljiva i šarmantna porodična drama prepuna ljubavi.

Profimedia
 

U centru zbivanja je četvoročlana porodica sa samo jednim detetom koje čuje. Oko 40 odsto dijaloga u filmu je na znakovnom jeziku, ali naravno tu je prevod na ekranu tako da gledaoci mogu da razumeju sve.

Glavna junakinja filma je Rubi, sedamnaestogodišnjakinja kojoj su roditelji i brat gluvi, pa je usredsređena oko toga da im služi kao prevodilac. Njena porodica se bavi ribolovom i Rubi im svakodnevno pre škole pomaže na brodiću. Zaplet nastaje kada se zbog simpatije Majlsa pridruži školskom horu. Ohrabrena svojim entuzijastičnim profesorom, Rubi odlučuje da se prijavi na audiciju u prestižnoj muzičkoj školi, ali biva rastrzana između svojih snova i obaveza prema svojoj porodici.

Profimedia
 

Ceo film i priča o ovoj porodici je višeslojna. Sve teme koje film vešto obrađuje stvaraju jednu lepu priču o invaliditetu, porodici, odgovornosti i odrastanju.

I baš kao što je glavna protagonistkinja autasjder ali to je ne sprečava da se bori za sebe, svoj život porodicu i snove tako je i ovaj film u velikoj konkurenciji sa mnogo jačim imenima i budžetima isplivao na vrh i u fokus stavio najveće ljudske vrednosti a, onda i glas gluvih osoba. A to priznaćete nije malo za jedan film.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike