Jedan film je bio taličan za pet holivudskih glumica: Kako se osvaja Oskar (FOTO/VIDEO)

29.03.2022

18:30

0

Bio je veliki bioskopski hit 2011. godine i obeležio je karijere glavnih protagonistkinja

Jedan film je bio taličan za pet holivudskih glumica: Kako se osvaja Oskar (FOTO/VIDEO)
oskar2 - Copyright Profimedia

Film “Služavke” je bio veliki bioskopski hit 2011. godine, a bio je i nominovan za Oskara u kategoriji za najbolji film.

Nagrada mu je izmakla, ali su zato “Služavke” kasnije bile talične za glumice iz tog filma.

Prva je “probila led” Oktavija Spenser koja je osvojila Oskara za sporednu žensku ulogu i to baš u “Služavkama”. Ona je u ovom filmu igrala Mini Džekson, otvorenu i glasnu sluškinju. Pored Oskara, Oktavija je za ovu ulogu osvojila i Zlatni globus i BAFTA nagradu.

Oktavija Spenser Profimedia
 

Film “Služavke” zasnovan je na bestseleru. Radnja je smeštena u Misisipi šezdesetih godina 20. veka. Film je osvojio srce publike jer govori o besmislenoj podeli ljudi po boji kože. Svedoči o moći i paktu žena koje su svojom hrabrošću pobedile predrasude.

Jedna od upečatljivijih uloga u ovom filmu je i uloga Vajole Dejvis, koja je nominovana za Oskara za najbolju glavnu glumicu u "Služavkama". Ona ovde igra nesrećnu kućnu pomoćnicu u bogatoj južnjačkoj porodici. Vajolina junakinja je prva ispričala svoj tužni život, i na neki način pokrenula ostale služavke da se bore. Oskara je te godine dobila Meril Strip, a Vajoli je pripao 2017. godine za ulogu u filmu “Ograde”.

Profimedia
 

Iste godine Oskara je dobila Ema Stoun i to za glavnu ulogu u filmu "La La Land". Iako je u “Služavkama” ostvarila upečatljivu ulogu mlade žene Skiter, južnjakinje koja se vraća s koledža odlučna u tome da postane pisac i koja piše knjigu koja govori o rasizmu, ispričanom iz ugla služavki iz Misisipija, to ipak nije bilo dovoljno ni za nominaciju za Oskara. Ipak, 2017. joj nije promakao.

Profimedia
 

Sledeće godine još jedna glumica iz “Služavki” je osvojila Oskara. Alison Dženi je na 90. dodeli osvojila zlatnu statuetu za najbolju sporednu glumicu i to za ulogu majke klizačice Toni Harding u filmu "I, Tonya".

Profimedia
 

Poslednja u nizu “Služavki” koja je osvojila Oskara je Džesika Čestejn, za glavnu ulogu u filmu „Oči Tami Fej“.

Ona je ove godine pobedila u konkurenciji Penelepe Kruz i Nikol Kidman.

Džesika Čestejn Profimedia
 

Čejstenova u ovom ostvarenju tumači ulogu televizijske evangelističke propovednice Tami Fej Baker, sporne američke ličnosti o kojoj su često pravljene parodije u televizijskim emisijama u SAD.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike