Džesika Čestejn sebi namenila glavnu ulogu pa dobila Oskara: Kako je nastala priča filma “Oči Tami Fej”

30.03.2022

18:30

0

Scenario se bazira na istoimenom dokumentarcu iz 2000. godine

Džesika Čestejn sebi namenila glavnu ulogu pa dobila Oskara: Kako je nastala priča filma “Oči Tami Fej”
Džesika Čestejn Tami Fej - Copyright AP/Mark Humphrey/Evan Agostini

U konkurenciji Penelope Kruz, Nikol Kidman, Kristen Stjuart i Olivije Kolman, Džesika Čestejn uspela je sasvim zasluženo da osvoji Oskara za najbolju žensku ulogu u filmu “Oči Tami Fej”.

Ovo je biografski film koji prati kontroverznu karijeru televanđelista (hrišćanskih sveštenika kojima se služba svodi na slanje verskih poruka preko televizije) Tami Fej Bejker i Džima Bejkera, bračnog para koji je tokom 70-ih i 80-ih važio za najpopularnije ličnosti u ovom poslu. Scenario filma se bazira na istoimenom dokumentarcu iz 2000. godine.

Džesika Čestejn kao Tami Fej Profimedia
 

Džesika Čestejn otkupila je prava na ovaj film pre osam godina i još tada je sebi namenila glavnu ulogu.

U ovom filmu glumi ženu u životnom periodu od 18. do 52. godine i peva sve pesme Tami Fej.

Njen nastup u filmu je čista raskoš talenta, a njena šminka uveliko prevazilazi onu koju je prava Tami Fej uvek nosila. A ko je bila Tami Fej?

Tami Fej i Džim Bejker su se upoznali 1960. godine na hrišćanskom koledžu u Mineapolisu koji su nakon venčanja morali napustiti. Otišli su kod njenih roditelja, gde su došli na ideju da propovedaju hrišćanstvo koristeći lutku kako bi bili interesantniji deci, sa decom bi došli njihovi roditelji i tako bi se broj vernika širio. Preokret u njihovim karijerama nastaje dolaskom na televiziju – prvo su imali svoju dečiju emisiju, a vremenom su pokrenuli sopstveni satelitski program, čuveni PTL Klub, koji je pratilo preko 20 miliona ljudi.

Džesika Čestejn kao Tami Fej Profimedia
 

Prepoznatljiva po dugim trepavicama i trajnom šminkom, ona i njen suprug su od skromnih početaka stvorili najveću svetsku mrežu religiozne televizije, a samim tim veliku popularnost i uticaj na ljude. U pozadini posla su se nalazile tajne, nepravilnosti i spletke koje su pretile da sruše njihovu imperiju.

Godine 1974,  PTL Club postaje pravi verski tok šou. Program brzo postaje popularan i donosi milione dolara. Uspeh je bio toliki da Džim i Tami reinvestiraju novac u izgradnju, između ostalog, tematskog parka, konkurentnog Diznilendu.

Tami Fej je redovno pokretala tabu teme koje se protive razmišljanju evangeličkih hrišćanskih crkava. Podržavala je LGBT zajednicu i  razgovarala s muškarcem zaraženim virusom AIDS-a dok je ta bolest još bila veliki tabu.

Tami Fej Profimedia
 

Tami Fej se 1992. godine razvela, a već naredne godine se udala za Roa Mesnera i preselila u Severnu Karolinu.

Pošto je dospela na naslovnice tabloida, pokušala je da povrati svoj imidž u javnom mnjenju objavljivanjem knjiga i povećanjem televizijskih nastupa.  Nakon decenije borbe s rakom debelog creva, 20. jula, 2007. godine Tami Fej je preminula. Dan ranije pojavila se kod čuvenog Larija Kinga, gde je redovno gostovala i izveštavala fanove o razvoju bolesti.

Sa filmom "Oči Tami Fej" i briljantnom Džesikom Čestejn, život Tami Fej možemo sagledati iz jednog novog ugla.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike