Anegdote iz života Mike Antića: Ja sam zaljubljen u Miru Stupicu!

14.03.2022

19:00

0

"Bežati u svet poezije - to je moja naivnost. Bežati u svet slikarstva - to je moje lukavstvo. Bežati u svet filma - to je moja surovost. Bežati u svet novinarstva - to je moja potreba da živim."

Anegdote iz života Mike Antića: Ja sam zaljubljen u Miru Stupicu!
miroslav mika antic jutjub rakovac1 (2) - Copyright Printscreen/YouTube/rakovac1

Miroslav Mika Antić je bio pre svega veliki umetnik jer kako je radio tako je i živeo. Veliki pesnik rođen je na današnji dan 14. marta 1932. godine, a umro je 24. juna 1986. godine u Novom Sadu. Na Novom novosadskom groblju ispratilo ga je više od deset hiljada ljudi.

Iste noći kada je umro, u ruke njegove komšinice Dude stiglo je pismo pisano Mikinim urednim rukopisom. Poslednja želja pesnika bila je samo jedna.

- Kad me budu iznosili, neka pročitaju „Besmrtnu pesmu“. A kad me pokopaju, neka Janika Balaž ili Tugomir odsviraju „Pirav manga korkoro“. Niko ne sme da mi drži govor - pisalo je.

Printscreen/YouTube/rakovac1
 

Njegov život je bio pun anegdota, uzvraćenih i neuzvraćenih ljubavi i boemije sa brojnim prijateljima.

- Bežati u svet poezije – to je moja naivnost. Bežati u svet slikarstva – to je moje lukavstvo. Bežati u svet filma – to je moja surovost. Bežati u svet novinarstva – to je moja potreba da živim. E samo kad sam pobegao u svet poezije za decu, imao sam istinska krila. Verujte mi – tada sam leteo! - govorio je veliki pesnik koji je bio i reditelj i novinar i slikar.

Mika Antić kao veliki umetnik nikad se nije baš najbolje snalazio u “ovozemaljskim” stvarima pa je  tako jednom prilikom umesto da plati porez nadležnim organima poslao pesmu.

Prijavu poreske uprave, kao i samu pesmu pronašla je i objavila pre nekoliko godina na svom sajtu Laguna.rs.

- Pesma "Pehar" Miroslava Mike Antića ima vanserijsku istoriju. Može se reći da je nastala u tipičnom "antićevskom" stilu. Na formularu za prijavu poreza Antić je otkucao na pisaćoj mašini stihove i poslao ih novosadskoj poreskoj upravi, i tako svom Novom Sadu, umesto novca, poklonio ovu pesmu – navela je Laguna.

 U prijavi Mike Antića je pisalo:

- Pesnik i novinar Miroslav Antić ni ovog januara, kada se podnose poreske prijave, nije u stanju da izračuna svoje prošlogodišnje prihode. Razlog je Antićeva "večita svađa sa računom", koja se proteže - kako on veli - još iz osnovne škole. Jednostavno, on ne zna koliko su mu bili prihodi u prošloj godini, a tvrdi da su, ipak, bili takvi da bi trebalo da plati porez. Umesto novca, on je novosadskoj opštini, odnosno Novom Sadu, poklonio pesmu "Pehar".

Promo / Laguna
 

Antić “Večiti dečak” napisao je oko 30 dela inspirisan životom, gradovima i ljudima, a prvu pesmu “Majka” objavio je 1948. godine, kao šesnaestogodišnjak, u beogradskom časopisu “Mladost”.

Od 1954. je bio novinar u novosadskom “Dnevniku”, i novinsko-izdavačkoj kući “Forum”, a pored toga, bio je i glavni urednik revije za džez i zabavnu muziku “Ritam”, te obnovio i časopis za decu “Neven Čika Jove Zmaja” koji je takođe uređivao.

Među najpoznatijim knjigama su “Roždestvo tvoje”, “Psovke nežnosti”, “Koncert za 1001 bubanj”, “Plavi čuperak”, “Mit o ptici”, “Savršenstvo vatre”… Takođe se bavio i slikarstvom, a iza sebe je ostavio brojne crteže, kolaže i uljane slike.

Pored toga bavio se i filmom i bio je značajna figura takozvanog “Jugoslovenskog crnog talasa”. Njegov film “Doručak sa đavolom” u kome kritikuje dvostuki moral komunističkog režima biva zabranjen u Jugoslaviji.

Ženio se tri puta, i iz tih brakova imao je šestoro dece. A između svega toga je bilo puno neuzvraćenih ljubavi.

YouTube
 

U svojoj autobiografskoj knjizi “Šaka soli” Mira Stupica pisala je kako to izgledalo kada joj se udvarao najautentičniji liričar naših prostora.  

– Bila je skoro ponoć kada smo se te 1971. godine, posle napornog snimanja ljubavne scene sa Batom Živojinovićem u filmu “Doručak sa đavolom” Mike Antića, našli za stolom hotela na Petrovaradinskoj tvrđavi. Prvi smo stigli Mika i ja.

Situacija za ćutanje od umora, tek poneka reč.
– Dobra ti je bila ljubavna scena s Batom.
– Misliš – kažem.
– Da. Odlična. A šta osećaš kad se ljubiš s partnerom?
– Pa ne osećam ništa. Radim. Stajala sam satima na jednoj nozi, sva sam se ukočila. Vetar je bio leden. Mislila sam kako će mi se na platnu videti crvenilo nosa.
– Jesi li sama? Imaš li nekoga?
– Ne, nemam.
– A ja sam zaljubljen. Smešim se.
– Blago tebi.
– Zaljubljen sam u tebe.
– Šališ se?

Mira Stupica / RTV/Printscreen
 

– Ne šalim se. Jesam.
Ćutim, ne znam šta da kažem, volim ga i moram da budem pažljiva. Uzimam ga za ruku.
– Miko moj, ja sam jedva jednog genija preživela, drugog sigurno ne bih uspela.
Prećutkujem alkohol. On pije i netremice me gleda.
– Znaš, ne mogu da radim ako nisam zaljubljen –  Meni laknu, pošto je on tako uopštio problem.
– Pa ima toliko lepih žena oko tebe, samo ih pogledaj, i sve te obožavaju.
– Da, ali ja volim tebe.
– Volim i ja tebe, Miko – kažem prijateljskim tonom i sa toplinom.
Mršti se, razumeo je. Prilazi stolu novinar Tika Ilić.
– Kakve ja to ljubavne izjave čujem, ko je u koga ovde zaljubljen.
– Ja sam zaljubljen u Miru Stupicu – viče iznerviran Mika. Srećom, restoran je prazan. Tika ga smiruje.
– Pa dobro, nije to ništa novo, svi smo u Miru Stupicu od rane mladosti bivali zaljubljeni i, kao što vidiš, svi smo preživeli, pa ćeš i ti. A vama pesnicima, ne treba baš mnogo ni verovati.

Printscreen/YouTube/mala vracka
 

Mika, razljućen, vadi list papira i piše:

– Miroslav Antić je zaljubljen u Miru Stupicu. Ovo potpisuje Miroslav Antić.
– Deco, umorna sam, idem da spavam, imaću sutra velike podočnjake.
Odlazim ostavljajući papir na stolu. Prošlo je 20 godina od tada. Mike odavno nema. Javlja mi se Petar Slovenski:

– Svratiću da ti dam nešto što ti šalje naš stari drugar Tika Ilić. Gledam, čitam, smešim se. Pazi, sačuvao Tika. E, pa lepo, čuvaću i ja, čuvaću za moju unuku Miju, da se hvali kako je jedan veliki pesnik bio zaljubljen u njenu baku, čitavo jedno veče – zapisala je Mira Stupica u svojoj knjizi.

Svoje sećanje na zaljubljenog Miku Antića podelila je i glumica Mira Banjac.

Ona je ispričala da su u jednom periodu njih dvoje živeli zajedno, a onda bi Antić nestao po nekoliko dana, bez traga i glasa, kada bi ga po povratku pitala gde je bio rekao bi:

“U Ljubljani. Nosio sam jednoj devojci ljubičice.”

Printscreen/YouTube/rakovac1
 

Kao novinar Mika Antić se sreo i sa velikim francuskim pesnikom Žakom Preverom.

- Bio sam kod Prevera. On se boji novinara. „Novinari“, kaže, „uvek izvrnu pravu stvar".

Govorićemo kao pesnici. Zatim smo pili viski i sok. Prever više ne pije. Sada mu je šezdeset devet godina. Od trinaeste do šezdeset pete pio je najgora pića ovog sveta i pisao najlepše stihove mnogih naših mladosti - zapisao je Antić sećanja na taj susret sa velikim piscem.

Mika Antić je pisao mnogima pesme, a jedna je i posvećena njemu. Napisao ju je Toma Zdravković koji se družio sa slavnim poetom.

- Pesma koju sam napisao za tada već pokojnog Miroslava Miku Antića je „E, moj brate, Cigani me prate…“. On je voleo Cigane, voleo muziku, voleo je da bude Ciganin i da živi, i živeo je kao Ciganin i ja sam to voleo – ispričao je Toma Zdravković, koga su neki nazivali i Miroslavom Antićem narodne muzike.

Printscreen/YouTube/rakovac1
 

Oni koji su bili na koncertima Tome Zdravkovića sećaju se da je Mika Antić recitovao svoje stihove na njegovim koncertima.

- Sećam se, kada sam bio osnovac, Mika je gostovao na osmomartovskim koncertima Tome Zdravkovića u Domu sindikata. Bio je to sam početak osamdesetih. Još smo stajali mirno na himnu „Hej, Sloveni“, Tomu Zdravkovića su obožavali, kao i sve umetnike, pevače, sportiste i glumce tadašnje Jugoslavije, od Triglava do Đevđelije. Sala beogradskog Doma sindikata dupke puna. Izlazi Miroslav i recituje poeziju. Zvuči neverovatno da pesnik uspeva da komunicira s mnoštvom posetilaca koncerta narodne muzike – napisao je Nemanja Rotar u knjizi „Sutradan posle detinjstva“ koja je posvećena ovom slavnom pesniku.

I baš kao što je jednoj pesmi dao ime “Besmrtna” tako je i Mika Antić postao besmrtan.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi