Prvi put u javnosti: Nepoznata pesma Mike Antića napisana za rođendan jedne posebne dame

18.10.2021

05:51

0

Autor: Dejan Ćirić

Otvaranje Legata Ivanke Lukateli planirano je za 25. novembar u "Adligatu"

Prvi put u javnosti: Nepoznata pesma Mike Antića napisana za rođendan jedne posebne dame
miroslav antić (5) - Copyright YouTube/Printscreen

Baronesa i primabalerina Ivanka Lukateli poklonila je predmete za njen legat Udruženju za kulturu, umetnost i međunarodnu saradnju „Adligat", među kojima je doskora nepoznata pesma književnika Miroslava Mike Antića.

Otvaranje Legata Ivanke Lukateli planirano je za 25. novembar u "Adligatu".

Promo Adligat
 

Književnik Miroslav Antić (1932-1986), napisao je za rođendan Ivanki Lukateli, do sada nepoznatu pesmu, koja je povodom najave otvaranja Ivankinog legata prvi put postala dostupna javnosti.

Pored ove značajne pesme, Lukateli je Adligatu poklonila portret koji je uradio njen otac Anton Lukateli, desetine fotografija sa izvanrednih predstava, među kojima se izdvaja i fotografija sa prijema kod Josipa Broza Tita, nagradu koju je dobila od istanbulske opere, svesku sa svojim pesmama u rukopisu, celokupan svoj pres kliping.

YouTube/Printscreen
 

Ali, pesma Mike Antića će, i zbog njihovog međusobnog odnosa, imati posebno mestu u legatu.

- Antić mi je u kritičnom životnom trenutku pomogao, i ja ću mu biti večno zahvalna. Bili smo komšije u Novom Sadu godinama. Veliki čovek, izuzetan književnik. Volela sam ga kao umetnika i prijatelja. Bio je višestruko obdaren čovek, voleo je takođe da slika. Nadam se da ćemo postaviti balet po njegovom delu "Mit o ptici", koju je on smatrao svojim najboljim delom. Imam veliki broj knjiga sa njegovim posvetama, koje će se sve naći u mom legatu u Udruženju Adligat, čija sam članica - kaže Ivanka Lukateli.

Dodaje da joj je veliki kamen pao sa srca zato što je našla ljude i instutuciju kojoj veruje.

Promo Adligat
 

- Lukateli je bila primabalerina Narodnog pozorišta u Beogradu, Nacionalnog Bavarskog pozorišta u Minhenu, ona je pedagog klasičnog baleta i koregraf, osoba koja je na mnogo načina obeležila i zadužila našu baletsku scenu. Sa više od pet hiljada odigranih predstava, sa pet pozorišnih nagrada za najbolja godišnja ostvarenja Narodnog pozorišta, nagradom Bijenala grada Minhena, Oktobarskom nagradom grada Beograda, Nagradom za životno delo Udruženja baletskih umetnika Srbije, priznanjem nacionalnog umetnika Ministarstva kulture, Ivanka Lukateli jedna je od najnagrađivanijih srpskih baletskih umetnika i veoma nas raduje ova izvanredna saradnja, koja je sada krunisana i Mikinim nepoznatim rukopisom - kaže Viktor Lazić.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike