Jovana Stojiljković za 24sedam: Svaka nagrada je podstrek, ali i opomena

16.01.2022

09:01

0

Autor: Dejan Ćirić

„Glumica je zahvaljujući svom raskošnom daru i predanom radu osvetlila do kraja svaki treptaj kompleksnog lika Sofke i udahnula joj scenski život sa izuzetno istančanim osećajem za partnersku igru“, navodi se u saopštenju povodom nagrade „Petar Banićević“

Jovana Stojiljković za 24sedam: Svaka nagrada je podstrek, ali i opomena
Južni vetar 2 (29) - Copyright 24sedam/Goran Sivački

Glumica Jovana Stojiljković dobitnica je Nagrade „Petar Banićević“ za ulogu Sofke u predstavi „Nečista krv“, prema motivima romana Borisava Stankovića, u dramatizaciji Maje Todorović i režiji Milana Neškovića.

Jednoglasnu odluku o priznanju, koje Narodno pozorište u Beogradu dodeljuje mladom glumcu ili glumici do 40 godine, koji se umetnički istakao u prethodnom periodu, ali i iskazao visok profesionalizam u poslu i odnosu prema nacionalnom teatru, doneo je žiri kojim je predsedavala prvakinja Drame u penziji Dobrila Stojnić, a članovi su bili poslednja dobitnica Nagrade „Petar Banićević“ Suzana Lukić i direktorka Drame Molina Udovički Fotez.

Tanjug / Dragan Kujundžić
 

„Jovana Stojiljković je zahvaljujući svom raskošnom daru i predanom radu osvetlila do kraja svaki treptaj kompleksnog lika Sofke i udahnula joj scenski život sa izuzetno istančanim osećajem za partnersku igru, te pokazala koliko mladi umetnik može da ima poštovanja i svesnosti da je predstava, pre svega, kolektivni umetnički čin“, navedeno je u obrazloženju žirija.

Ceremonija dodele biće održana 2. februara na Velikoj sceni posle izvođenja predstave „Nečista krv“, a priznanje će uručiti Iva Banićević, unuka Petra Banićevića.

Jovana Stojiljković, predstava "Nečista krv" Promo/Narodno pozorište u Beogradu
 

Jovana Stojiljković je za naš portal prenela utiske o nagradi, posebno naglasivši koliko je važna podrška mladim glumcima:

- Počastvovana sam i zahvalna što sam jedan od dobitnika nagrade „Petar Banićević“. Svaka nagrada je podstrek, ali i opomena na neki način, da sve što činimo i čime se bavimo ne staje, nastavlja se i raste koliko i mi sami. Drago mi je da postoji nagrada i sećanje na Petra Banićevića. Važno je što se dodeljuje mladim ljudima, a svi znamo koliko je mladima neophodna podrška. „Nečista krv“ je meni jako draga i bitna predstava. Igram sa sjajnim kolegama, divnim partnerima, i naravno, bez njih i reditelja Milana Neškovića ne bih uspela da kroz svaku predstavu osvajam nove slobode u igri. Ukusi su različiti, sve je uvek pitanje pojedinca. Iz tog razloga ne preporučujem prijateljima i kolegama predstave koje su meni dobre, ali neka ova pažnja i nagrada bude lep povod da pozovem sve u pozorište - rekla je Stojiljkovićeva.

Jovana Stojiljković, predstava "Nečista krv" Promo/Narodno pozorište u Beogradu
 

Nagrada je ustanovljena 2010. godine, u znak sećanja na prvaka Drame Narodnog pozorišta u Beogradu, barda jugoslovenskog i srpskog teatra Petra Banićevića (1930-2006).

Prvi put je dodeljena 2011. godine, a dosadašnji laureati su: Igor Đorđević, Nenad Stojmenović, Miloš Đorđević, Nada Šargin, Pavle Jerinić, Sena Đorović, Bojan Krivokapić i Suzana Lukić.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike