Tanja Bošković za 24sedam: Trudiću se da ne obrukam ime velike Žanke Stokić

24.12.2021

10:18

0

Autor: Dejan Ćirić

„Postoji, u to sam uverena, to znam i osećam celim srcem, mnogo boljih, pametnijih i značajnijih glumica koje su davno trebale da dobiju ovu nagradu“, ističe glumica

Tanja Bošković za 24sedam: Trudiću se da ne obrukam ime velike Žanke Stokić
Copyright Foto: ATA images

Čuvena glumica Tanja Bošković ovogodišnja je dobitnica nagrade "Žanka Stokić" i osamnaesta laureatkinja ovog velikog priznanja Narodnog pozorišta, "Večernjih novosti" i Grada Požarevca, ustanovljenog 2003. godine, na inicijativu Mire Stupice.

Nagrada se dodeljuje aktivnim glumicama koje su "obeležile pozorišni, filmski i televizijski život Srbije svojom stvaralačkom zrelošću i bogatstvom umetničkog izraza".

Od ove godine priznanje je bijenalno, a o dobitnici je odlučio žiri većinom glasova (četiri prema jedan), u kome su bili Gorica Popović, prethodna dobitnica nagrade, Svetislav Goncić, v. d.upravnika Narodnog pozorišta, Milorad Vučelić, glavni i odgovorni urednik kompanije "Večernje novosti", dramaturg Ivana Dimić i reditelj Boris Liješević.

Tanja Bošković ATAImages/Antonio Ahel
 

Priznata umetnica je za naš portal podelila utiske i, pre svega, ponos povodom ove nagrade:

- Prvo se budim sa osećajem stida, sasvim jasno, nedostojna patnje koju je Žanka doživela za života. O efemernosti našeg posla ne treba ni govoriti, nagrada sa njenim imenom je velika obaveza. Provešću sigurno vreme u trudu da ne obrukam to vanredno ime. Žanku su svi osporavali, osim publike koja ju je obožavala. Misleći na Žanku, mislim i na Miru Stupicu sa velikom zahvalnošću što je uspela da kod onih koji takođe nisu dostojni ni skute da nose Žanki Stokić, tu veliku glumicu rehabilituje i kao umetnika i kao osobu.

Postoji, u to sam uverena, i to znam i osećam celim srcem, mnogo boljih, pametnijih, značajnijih glumica koje su davno trebale da dobiju ovu nagradu. Ja sam Bogu zahvalna što sam mogla da se bavim ovim poslom, kao i svom profesoru Predragu Bajčetiću koji me je primio na Akademiju, u klasi sa kojom sam stasavala, a nemojte zaboraviti da smo nas tri sa te klase ponele nagradu „Žanka Stokić“. Pre mene su je dobile Rada Živković i Gorica Popović. To je vrlo specijalno, ne znam da li je još neka klasa imala tu privilegiju. To samo znači da nam je naš profesor pomogao da budemo bolji ljudi, na čemu sam beskrajno zahvalna - rekla je Tanja Bošković.

Antonio Ahel/ATAImages
 

Nagrada "Žanka Stokić" ostala je od osnivanja žensko priznanje, jer ga dobijaju isključivo glumice. Dosadašljnje dobitnice su Svetlana Bojković, Milena Dravić, Radmila Živković, Đurđija Cvetić, Ružica Sokić, Jelisaveta Sablić, Gordana Đurđević Dimić, Dara Džokić, Mirjana Karanović, Lliljana Blagojević, Lliljana Stjepanović, Mira Banjac, Anita Mančić, Jasna Đuričić, Olga Odanović, Nataša Ninković i Gorica Popović.

Foto:Muzej pozorišne umetnosti Srbije
 

U konkurenciju za "Žanku" ovog puta je bilo šest vrsnih glumica, a u predlogu Ateljea 212 za Tanju Bošković, između ostalog, navodi se:

„Tanja Bošković je jedna od onih retkih glumica i umetnica koje nadilaze sve stereotipe, kalupe, separacije, uskogrudost i isključivost. Njen raskošani dar, veštinu, trening, upornost i istrajnost nije moguće kategorizovati i hijerarhizovati. Tanja Bošković je uvek istovremeno više umetničkih identiteta i veština spojenih u praksu umetnosti glume. Ona je izvrsna glumica u smislu preciznosti njenih govornih veština, virtuoznosti telesnih, plesno-izvođačkih mogućnosti, vokalnih sposobnosti, širokog spektra emocionalnosti...“

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike