Dve godine bez glumačke dive Nede Arnerić: Od dečje zvezde do seks-simbola

10.01.2022

19:31

0

Najvoljenija filmska i televizijska glumica na prostoru bivše SFRJ koju pamte mnoge generacije napustila nas je tačno pre dve godine

Dve godine bez glumačke dive Nede Arnerić: Od dečje zvezde do seks-simbola
Copyright YouTube/Printscreen

Neda Arnerić preminula je 10. januara 2020. godine u svom stanu na Vračaru u 67. godini. Sahranjena je u Aleji zaslužnih građana u Beogradu.

U jednom od bezbroj intervjua koje je davala tokom svoje dugogodišnje karijere odgovorila je i na pitanje kako bi trebalo da izgleda njena biografija.

- Prvo poglavlje bi moglo da nosi naziv “Devojčurak na filmu”. Zatim sledi faza “Svetska karijera - pobegla glavom bez obzira”, a onda “Prva ljubav u Beogradu”, zbog koje sam se vratila kući.

Naredna poglavlja posvetila bih glumačkom sazrevanju, drugom braku sa mojim Miletom, koji je trajao 37 godina. Zajedno smo proživeli divne trenutke – izjavila je jednom prilikom Neda.

A njen život bio je kao i film. Pun uspona i padova.

Profimedia
 

- Neda Arnerić je bila prva dečja zvezda jugoslovenskog filma, već sa 13 godina bila je prepoznatljivo filmsko lice. Uloga u filmu "Višnja na Tašmajdanu" napravila je od nje tinejdžersku zvezdu, a kasnije je postala upečatljivi seks simbol jugoslovenske kinematografije. Radila je sa najvećim rediteljima, velikanima jugoslovenskog glumišta, i ostvarivala uloge koje su nagrađivane na značajnim festivalima - reči su Radoslava Zelenovića, dugogodišnjeg direktora Jugoslovenske kinoteke, koje mogu da sažmu sve o tome šta je značila Neda u kinematografiji.

Karijeru glumice počela je sa deset godina učeći glumu kod poznatog beogradskog glumca i reditelja Bate Miladinovića.

Profimedia
 

Njen talenat je već s 13 godina primetio reditelj Puriša Đorđević, dodelivši joj ulogu u filmu "San", o deci kojoj je Drugi svetski rat raspršio snove.

Ono što je nikad nije napuštalo od najranijih dana pa sve do poslednje uloge iako ih je odigrala bezbroj, jeste trema. O tome je govorila i ona ali i njene kolege koje su veoma rado igrale s njom.

Neda je već sa 16 godina upisala Akademiju za pozorište, film, radio i televiziju, u klasi profesora Milenka Maričića. Ali, kako je jednom izjavila medijima, Akademiju je samovoljno napustila nakon druge godine studija.

- Snimali smo “Sutjesku” i upoznala sam slavnu glumicu Mariu Schell i njenog supruga, reditelja Veita Relina. Dugo sam s njima pričala i pitala ih što bi bilo pametnije, da napustim uloge i film i završim studije ili da napustim Akademiju i nastavim da snimam filmove. Oboje su mi savetovali da nastavim da igram u filmovima, a da studije mogu završiti uvek i da bi to bio čist gubitak vremena - rekla je novinarima kad je tek napunila 18 godina.

ATAImages/ Antonio Ahel
 

Ipak, mnogo kasnije je izjavljivala da ako joj je nečeg žao u životu, to je što nije završila Akademiju jer je time bila uskraćena svega onog što donosi život tokom studiranja.

Do 18. godine Neda Arnerić je već imala 10 snimljenih filmova u kojima je igrala glavne uloge, a počela je da dobija i angažmane iz inostranstva.

Do 2016. godine je snimila više od 110 filmova i odigrala je više od 40 uloga u pozorištu.

Neda Arnerić je u bogatoj karijeri dobila mnogo nagrada, a svakako najznačanije su bile nagrada za životno delo "Pavle Vuisić", koju je dobila 2010. godine, kao i "Plaketa jugoslovenske kinoteke" 2009. godine za sva ostvarenja na filmu.

I njen privatni život često je bio izložen očima javnosti.

Prvi put se udala za kolegu Dejana Karaklajića. Upoznali su se na snimanju 'Užičke republike' pa je zbog velike ljubavi nazvala agenta i rekla mu da odbija ulogu jer se udaje.

Čak ni pretnje da zbog toga više neće dobijati inostrane uloge nisu ju uplašile. Razvela se nakon dve godine.

Sledeći brak je takođe bio tema javnosti. Sudbonosno "da" izgovorila je slavnom glumcu Radetu Markoviću, koji je od nje bio stariji 32 godine.

YouTube/Printscreen
 

Kako je kasnije govorila novinarima – uz Radeta je zavolela ozbiljnu muziku, tenis, skijanje i prirodu. Neda je bila mlađa čak i od Radetovog sina, poznatog filmskog reditelja, Gorana Markovića. On je prihvatio očev novi brak, pa se i Neda jednom prisetila:

- Goran je bio beskrajno duhovit čovek. U vreme kad sam bila u braku s njegovim tatom, to je za sve nas bila smešna situacija. Bila sam mu, zapravo, maćeha pa mi je tražio džeparac i pitao šta sam kuvala za ručak. Posle je i Goran povukao na tatu, jer uvek je imao mlađe žene. Ne pada jabuka daleko od stabla - govorila je.

A onda je 5. oktobra 1981. godine Neda upoznala svoju najveću ljubav.

Neda i Milorad bili su u braku tri i po decenije, a glumica je njegovu smrt veoma teško podnela. Meštorović je bio ugledni doktor i predsednik Svetskog udruženja stručnjaka maksilofacijalne hirurgije, a upoznali u se kada je došao da gleda predstavu “Mušica” u pozorištu.

ATA Images/Antonio Ahel
 

Neda je imala bogatu filmsku karijeru ali i život. Prema sopstvenom priznanju imala je puno neostvarenih želja.

- Ceo život želela sam da skačem padobranom, ali nisu se namestile kockice. Probala sam da vozim dasku na talasima i nisam se baš proslavila. Pomislila sam: “Ako nisam uspela iz prve, neću to nikad ni savladati”, i batalila. Maštala sam da se popnem na Himalaje, želela sam da se bavim alpinizmom. Privlačili su me ekstremni sportovi, ali to će ostati za neki drugi život, ako se desi. A možda se i desi, o tome ništa ne znamo – odgovorila je jednom novinaru na pitanje šta do sada nije imala priliku da radi.

Svakako ne znamo da li postoji drugi život ali Neda Arnerić ostaće i dalje da živi kroz svoje brojne uloge koje su ostale iza nje.

Ona je i u životu i na filmu uvek plenila šarmom, harizmom, lepotom i gracioznošću i upravo takva će zauvek ostati u našem sećanju. 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike