Neda Arnerić je posedovala životvornu erotičnost: Na Paliću predstavljena knjiga o velikoj glumici

21.07.2021

15:02 >> 15:05

0

Neda Arnerić: Od sna do jave, i natrag na jedinstven način približava čitaocima detalje iz života slavne glumice i upoznaje ih sa magijom koju je širila v

Neda Arnerić je posedovala životvornu erotičnost: Na Paliću predstavljena knjiga o velikoj glumici
Copyright Promo / Vulkan

“San i java su se u životu Nede Arnerić preplitali na svim nivoima. Na nivou faktografije, načina na koji je radila uloge, pa čak i jezika i simbola”, kazala je Tatjana Nježić, autorka knjige “Neda Arnerić: Od sna do jave, i natrag” govoreći danas na konferenciji u okviru Festivala evropskog filma Palić kojoj je prisustvovala i ekipa našeg portala.

Nježićeva je istakla da se naslov nametnuo tokom rada na knjizi, pošto je prvi film Arnerićeve bio “San” (1966), reditelja Puriše Ðorđevića.

Tatjana Nježić, Radoslav Zelenović / Promo / Igor Irge

– Kad je stigao poziv da radim knjigu, nakon što nas je Neda napustila, izlazio je moj feljton u “Blicu” o njoj, a baš tog dana je bio film ”San” na Kustendorfu. Tako da se sve poklopilo – rekla je ona.

Knjiga na jedinstven način približava čitaocima detalje iz života slavne glumice i upoznaje ih sa magijom koju je širila velikim platnom. Pored razgovora i intervjua, o Nedi Arnerić su govorili i zapisali njeni prijatelji i bliski saradnici poput Duška Kovačevića, Slavka Štimca, Slobodana ŠIjana, Bogdana Diklića i drugih, uz prisećanje na njene najznačajnije uloge, i bogatu foto dokumentaciju.

Neda Arnerić, ATA Images/Antonio Ahel

Nježićeva je ovom prilikom istakla kao mali kuriozitet da njena knjiga sadrži i poslednji tekst koji je Goran Paskaljević (1947-2020) napisao, posvećen Nedi.

Direktor Palićkog festivala Radoslav Zelenović rekao je da je Arnerić bila “megazvezda” koja je iza sebe ostavila “ogromnu zaostavštinu”.

Zelenović je istakao da je knjiga “Od sna do jave, i natrag”, dokument o vremenu kada je nastajala naša kinematografija.

– Mi smo Nedu uvek doživljavali kao devojčicu našeg filma. Imala je oreol erotskog simbola kinematografije. Kada se davala Nacionalna nagrada moj predlog je bila Neda. Ostali članovi su me pogledali sa zaprepašćenjem jer je bila veoma mlada, ali u tom trenutku Neda je imala snimljena 92 filma i serije. Ta dugovečnost Nede Arnerić u našoj kinematografiji, taj nesrazmer – 67 godina kada je otišla sa ovog sveta, a 54 godine karijere, je nešto što je najprepoznatljivija njena karakteristika – kazao je Zelenović i dodao:

ATA Images/Antonio Ahel

– Međutim, meni mnogo značajnije je to što je ona bila jedna od najprepoznatljivijih i sigurno najvoljenije lice jugoslovenske i srpske kinematografije. Zauvek ću pamtiti njenu tremu koju nikada nisam mogao da razumem, a koja je kod nje postojala do poslednjeg trenutka u njenoj veličanstvenoj karijeri.

Nježićeva je govorila i o Arnerićevoj kao seks simbolu Jugoslavije rekavši da je posedovala, kao karakteristiku svog glumačkog rukopisa, “životvornu erotičnost, a ne samo površinsku seksualnu privlačnost”.

– Dobar dekolte i duge noge nisu mala stvar, ali nije dovoljno. Išla je daleko više. U filmu ”Kvar”, i raznim drugim ulogama, posle prvog delića sekunde u kome fascinira njena telesna privlačnost, izbija njeno glumačko biće i punoća lika. To je nešto sasvim drugo – istakla je Nježićeva i zaključila:

– Kroz svoje uloge, bez obzira da li su junakinje bile ili ne seksualno izazovne, punoćom lika je donosila presan život i dala je toj puti dublji smisao.

Upitana da izabere jedan film ili ulogu koja najbolje predstavlja Arnerićevu, odlučila se za Mladu u klasiku jugoslovenske kinematografije “Ko to tamo peva” reditelja Slobodana Šijana.

Neda Arnerić u “Ko to tamo peva” / Profimedia

– Tu ima svu svoju bezazlenost koju nosi kroz sve filmove. Ima jednu i po repliku, a strahovito je snažno prisutna u filmu. U momentu kad pleše, ona je ta koja je ponela način plesa… To je nezahvalna uloga na prvu loptu gledano, nema mnogo radnje i replika, a ona je kroz nju donela čudo. Neda Arnerić je bila od onih umetnika koja se utisnula u bića ljudi – kazala je Nježićeva.

Pročitajte još

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike