Šta se krije iza "Snežane i sedam patuljaka": Hitler, hipoteka i upropašćena bioskopska sedišta

21.12.2021

20:15

0

Najpoznatiji crtani klasik premijerno je prikazan na današnji dan, 21. decembra 1937. godine

Šta se krije iza "Snežane i sedam patuljaka": Hitler, hipoteka i upropašćena bioskopska sedišta
"Snežana i sedam patuljaka"/Profimedia

Bajka Braće Grim, ispričana kroz pokretne crteže studija Volta Diznija, osvojila je srca dece širom sveta, i dan-danas važi za crtani klasik. 

Ovo niste znali o “Snežani i sedam patuljaka”!

1. Mnogi ga smatraju prvim dugometražnim crtanim filmom, ali to nije tačno. Pre “Snežane”, snimljeno je najmanje još sedam takvih, od kojih je samo nekoliko čitavo i danas. Međutim, “Snežana” jeste prvi dugometražni crtać urađen isključivo tehnikom ručne animacije.

2. Originalni budžet filma bio je 250.000 dolara, ali je na kraju dogurao do 1,5 miliona, što je bila neverovatna suma za kraj tridesetih godina. Dizni je zbog toga morao da stavi kuću pod hipoteku!

3. Ali, pošto je “Snežana” čitave godine bila najisplativiji film, samo od zarade od tog projekta izgradio je studio “Volt Dizni” u Burbenku.

Profimedia
 

4. Lilijan, Diznijeva supruga, smatrala je da će film biti potpuna propast.

5. Animatori su uradili, prebrisali, prepravili ili bacili na hiljade slika, pre nego što su konačno dobili finalni izgled patuljaka. Taj proces trajao je dve godine.

6. Šest patuljaka imalo je obrve kao Volt Dizni, jedini izuzetak je Srećko, koji ima čupave, bele obrve.

7. Lusil Lavern, koja je davala glas kraljici i veštici, pred svako snimanje vadila je veštačke zube kako bi veštica zvučala što starije i verodostojnije.

8. Snežana, posle buđenja, u znak pozdrava ljubi samo šest patuljaka. Pospanka nije poljubila.

9. Princ je trebalo da bude mnogo istaknutiji lik, ali postojali su brojni problemi sa animacijom njegovog lika, pa je Dizni odlučio da mu znatno skrati “vreme” na ekranu.

10. Adrijana Kaseloti imala je 19 godina kada je dobila priliku iz snova, da pozajmi Snežani glas. Dizni joj je ponudio izuzetno strog ugovor, prema kom nikada više, nakon tog filma, nije smela da nastupa na pozornici ili filmu.

Profimedia
 

11. To Adrijanu nije sprečilo da, makar na par sekundi, pozajmi glas u filmu “Čarobnjak iz Oza”. U pesmi “If I only had a heart”, možete čuti Adrijanu kako pita “Gde si, Romeo”.

12. Nakon emitovanja filma u njujorškom “Rejdio siti mjuzik holu”, vlasnici sale bili su primorani da zamene sedišta. Bioskop je bio opremljen sedištima presvučenim somotom, koji je upropašćen jer se veliki broj najmlađih posetilaca toliko uplašio scene sa Snežanom u ukletoj šumi, da se upiškio na sedišta.

13. Adolfu Hitleru je ovo bio jedan od omiljenih filmova. Posedovao je kopiju i često je prikazivao u svojoj kući, a navodno je čak i crtao skice likova iz filma i zamišljao šta bi dalje radili.

14. Frenk Čerčil i Leri Mori komponovali su 25 pesama za film, a iskorišćeno je manje od pola.

Profimedia
 

15. “Snežana” je prvi film, igrani ili animirani, čija je muzika objavljena kao album.

16. Nakon ogromnog uspeha “Snežane i sedam patuljaka”, Dizni je planirao i nastavak “Snežanin povratak”. Nikada nije dogurao dalje od pretprodukcije, i Volt nikada nije otkrio zašto nije snimio i drugi deo.

17. “Disney Toon” studio je radio na zamišljenom pred-nastavku filma. Trebalo je da se zove “Patuljci”, a reditelj Majk Disa planirao je da prikaže kako su se patuljci upoznali, kako je patuljak koji ne priča izgubio glas kada je prisustvovao smrti svoje majke, i kako je Zla kraljica ubila Snežaninog oca. Od ovog projekta odustalo se 2006, kada je “Disney” kupio “Pixar” i za novog kreativnog čelnika postavio Džona Lasetera.

18. Među filmovima koje je Dizni navodio kao dela koja su uticala na to kako je “Snežana” ispala su “Romeo i Julija”, “Nosferatu”, “Kabinet doktora Kaligarija” i “Doktor Džekil i mister Hajd”.

Printscreen/Youtube, MadeinHollywoodTV
 

19. Na 11. dodeli Oskara, Dizni je nagrađen počasnim Oskarom za “značajnu inovaciju koja je oduševila milione i postavila temelje novog žanra zabave”. Uručen mu je jedan Oskar normalne veličine, i sedam malih.

20. Ovo je film koji je pokrenuo “ludilo” zvano prateća roba iz nekog crtaća. Pre njega, niste mogli da kupite šolju ili majicu sa motivima iz filma. 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Filmtv.rs