Poslednja uloga Vlaste Velisavljevića: Sažeo je sve ono što ga je karakterisalo kroz glumačke decenije (FOTO)

14.12.2021

16:01

0

Njegovu rolu televizijska publika imala je priliku da vidi u četvrtoj epizodi serije "Nečista krv"

Poslednja uloga Vlaste Velisavljevića: Sažeo je sve ono što ga je karakterisalo kroz glumačke decenije (FOTO)
Copyright Vlasta Velisavljević/Antonio Ahel/ATA Images

Popularni srpski glumac Vlasta Velisavljević (1926-2021) obeležio je ovdašnju filmsku, televizijsku i pozorišnu scenu, brojnim epizodnim ulogama koje su vremenom dobijale na značaju. Njegovu poslednju ulogu magazadžije Tanasija, televizijska publika imala je priliku da vidi u četvrtoj epizodi serije "Nečista krv" na programu RTS.

"U scenama koje je odigrao sa Leonom Lučevim (Jovča), Vlasta Velisavljević kao da je sažeo sve ono što ga je karakterisalo kroz glumačke decenije. Tanasije je u Velisavljevićevoj interpretaciji samo naizgled nevešti pomoćnik, oličenje "malog čoveka", koji uvek promućurno zna šta je njegov interes. Zbog toga, ali i zbog izuzetne vitalnosti (glumio je praktično do kraja života), Vlasta je bio miljenik gledalaca", navode iz RTS-a. 

Vlasta Velisavljević, serija "Nečista krv": RTS/promo
 

Od početka 21. veka Vlasta Velisavljević slobodnije je govorio o svojim životnim tegobama. 

Početkom 1943. godine, sa samo 17 godina, interniran je u koncentracioni logor Dortmund Herde u Nemačkoj.

Godine 1944. godine pobegao je iz logora. U srpskoj prestonici je doživeo savezničko bombardovanje, glad i siromaštvo. Po završetku rata pokušao je da pobegne u u Ameriku. Nije uspeo, pa je uhapšen i odveden u zatvor koji se tada nalazio na beogradskoj Adi.

Nedugo nakon puštanja na slobodu, 1950. godine, uhapšen je i odveden u zatvor na Banjicu, odakle je prebačen na Goli otok. Tu je proveo tri godine. 

Vlasta Velisavljević, serija "Nečista krv": RTS/promo
 

Godine 1953. rehabilitovan je i vraćen u Beograd. Ipak, zbog njegove prošlosti, ne samo da su mu vrata bine u pozorištima bila zatvorena, nego mu nisu dali ni da gleda predstave za koje je imao karte.

Kada je konačno došao do prilike da glumi, Vlasta je u višedecenijskoj karijeri igrao u 45 dugometražnih filmova, 61 televizijskom filmu i 57 serija.

Na filmskom platnu prvi put se pojavio 14. jula 1959. godine u ratnoj drami "Noći i jutra" u režiji Pjera Majhrovskog.

Repriza četvrte epizode serije "Nečista krv" je na Prvom programu RTS-a u subotu, 18. decembra u 16 sati, a u subotu i nedelju uveče biće emitovane nove epizode serije "Nečista krv".

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Euronews.rs

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike