Tačka na i: Potpuni bojkot pozorišnog festivala u Brčkom zbog Branislava Lečića

25.11.2021

14:05

1

Banjalučko pozorište uputilo je dopis upravi festivala u kojem je tražilo da i predstava "Derviš i smrt" bude izuzeta iz procesa žiriranja

Tačka na i: Potpuni bojkot pozorišnog festivala u Brčkom zbog Branislava Lečića
Branislav Lečić Stefan Tomašević/ATAImages

Ekipa predstave "Derviš i smrt" reditelja Dejana Projkovskog priključila se nizu predstava koje su se povukle iz takmičarske konkurencije Susreta pozorišta/kazališta u Brčkom, kao odgovor na učešće glumca Branislava Lečića u žiriju i njegovog odbijanja da se iz njega povuče nakon niza kritika. Time su sve predstave na ovoj pozorišnoj manifestaciji tražile da budu izuzete iz procesa žiriranja.

Banjalučko pozorište uputilo je dopis upravi festivala u kojem je tražilo da predstava "Derviš i smrt" bude izuzeta iz procesa žiriranja.

Predstava “Derviš i smrt” Promo/Narodno pozorište Republike srpske
 

Narodno pozorište Republike Srpske je, iz uverenja da se prema publici mora odgovorno postupati, odlučilo da se predstava odigra večeras, kako je i planirano.

- Budući da se radi o jednom od najvažnijih pozorišnih dešavanja u regionu, sigurni smo da će organizacija sledećeg festivala proći u najboljem redu, da će susreti u Brčkom ponovo postati siguran prostor za sve umetnike koji stvaraju pozorište, prostor unutar kojeg se o svojim umetnicima i svojoj publici brine i odnosi sa uvažavanjem, te da ćemo se ponovo susresti u prijatnijoj atmosferi - poručila je v.d. direktora NP Republike Srpske Dijana Grbić.

Pored predstave "Derviš i smrt" odigrane su i sve ostale predstave, osim “Zelene čoje Montenegra”, koja nije igrana zbog glumaca zaraženih virusom korona.

Glumac Rade Šerbedžija je u pismu festivalu rekao da će odžati koncert najavljen za zatvaranje manifestacije, ali da traži da uoči njegovog nastupa ne bude dodele nagrada, jer, kako navodi, "za njega su pobednici kolege koje su se solidarisale." Šerbedžija je takođe kritikovao festival zbog odnosa prema umetnicima koji su se povukli iz učešća.

Rade Šerbedžija ATAImages/Antonio Ahel
 

Na Susretima pozorišta prvo se iz takmičenja povukla ekipa predstave "64" Ateljea 212, autorke Tene Štivičić, u režiji Alise Stojanović. Štivičić je u proglasu navela da su predstavu odigrali u znak poštovanja prema publici, ali da ne žele da Branislav Lečić ocenjuje njihov rad.

Kako je navedeno, razlog tome je što se Lečić "aktivno uključio u podelu medija u Srbiji na podobne i nepodobne, baveći se u za njega podobnim medijima isključivo iživljavanjem, zlostavljanjem i u svakom smislu maltretiranjem Danijele Štajnfeld."

Promo/Boško Đorđević
 

Na sajtu Susreta pozorišta potom je objavljen tekst "Drskost i blamaža, ali na svoj račun", u kojem je Atelje 212 iskritikovan zbog napuštanja festivala.

Ipak, usledili su talasi solidarnosti umetnika i istupanja iz konkurencije za nagrade tog regionalnog festivala.

Reditelj Dino Mustafić, čija je predstava "To nikad nigde nije bilo" u izvođenju Narodnog pozorišta Sarajevo izvedena na Susretu pozorišta, uputio je pismo direkciji manifestacije s predlogom da ove godine predstave ne budu ocenjivane.

Direktor Susreta Jakov Amidžić je taj predlog odbio jer, kako kaže, "ovaj festival ima pravila."

Milan Maričić/ATAImages
 

Dramski pisac Almir Imširević dao je ostavku na funkciji člana žirija zbog, kako kaže, "neetičkog odnosa direktora festivala Amidžića prema njegovim kolegama, pozorišnim ljudima."

Kokan Mladenović, reditelj predstave "Šindlerov lift" i pisac Darko Cvijetić povukli su se sa Susreta pozorišta, ali Kamerni teatar 55, koji izvodi tu predstavu, odluku o primanju eventualnih nagrada ostavio je mogućim dobitnicima.

Kako navode, "tako će svako imati priliku da se sam izjasni da li želi da primi nagradu ili ne."

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug