Ekipa predstave Ateljea 212 odbila da Lečić ocenjuje njihov rad

20.11.2021

18:35

2

Kao razlog ovakvog postupka, članovi postave ističu da se Branislav iživljavao nad njihovom koleginicom Danijelom Štajnfeld, što nikako ne opravdavaju

Ekipa predstave Ateljea 212 odbila da Lečić ocenjuje njihov rad
Copyright Stefan Tomašević/ATAImages

Na 38. regionalnim Susretima pozorišta u Brčkom, ekipa „predstave 64“, autorke Tene Štivičić u režiji Alise Stojanović i produkciji pozorišta Atelje 212 iz Beograda, odbila je da njihov rad ocenjuje Branislav Lečić, koji je inače jedan od članova žirija tog festivala. Predstavu su kako kaže, odigrali samo iz poštovanja prema publici, a kao razlog zbog kog ne žele da ih Lečić ocenjuje, jesu njegove izjave i izivljavanje nad koleginicom Danijelu Štajnfeld koja ga je optužila za silovanje. 

- Iz razloga što se pomenuti član žirija aktivno uključio u podelu medija u Srbiji na podobne i nepodobne, konstantno i posvećeno baveći se u, za njega, podobnim medijima, isključivo iživljavanjem, zlostavljanjem i u svakom smislu maltretiranjem naše koleginice Danijele Štajnfeld, ne možemo ga smatrati ni na koji način osobom koja može da ocenjuje naš rad, niti to želimo da dozvolimo - navela je ekipa predstave.

Milan Maričić/ATAImages
 

 

Njihov postupak neprijatno je iznenadio Lečića, zbog čega je odmah reagovao saopštenjem u kome je pojasnio čitavu situaciju. 

- Sinoć se desila neprijatna scena na pozorišnom festivalu u Brčkom, gde sam trenutno kao član žirija. Posle predstave Ateljea 212 izašla je rediteljka Alisa Stojanović i pred glumcima rekla kako su saznali da sam ja u žiriju i kako ne žele da ih ja ocenjujem, jer "napadam grupu medija i optužujem njihovu koleginicu Danijelu Štajnfeld". Posle ovoga, napisao sam Alisi poruku, jer sam je voleo i cenio i kao reditelja i kao osobu. Rekao sam joj kako je to čudno da postoji samo jedna opcija - da sam kriv, a ne postoji opcija da je Danijela lagala. I to bez obrzira na pravosnažnu odluku o odbacivanju krivične prijave i brdo dokaza koji ne samo da pokazuju da nema elemenata da sam učinio to za šta me je optužila, već pokazuju da nisam učinio i da nikako nisam mogao ni da budem u društvu Danijele Štajnfeld 7. Maja 2012. od 20 h na dalje. Podsećam, tada sam dokazano igrao predstavu u JDP-u, a nakon toga bio u klubu sa tadašnjom suprugom Ninom - stoji u Lečićevom saopštenju, a onda se glumac obratio svima onima koji ne veruju u njegove reči koje se tiču njegovog slučaja sa Štajnfeldovom: 

 

 

- Alisa, i ostali koji i dalje podržavaju tezu da sam kriv, apsolutno preskaču ovu osnovnu činjenicu. Pitao sam u poruci Alisu da li su to sloboda i demokratija za koju se ona zalaže. Poslala je odgovor: "Od Lečića?", na šta sam joj odgovorio da bih joj rado ustupio ceo spis predmeta na uvid, ali da se plašim da njoj istina nije bitna. Na to mi više ništa nije odgovorila. Ne želi da vidi dokaze, ne želi da čuje činjenice, da je želela mogla je deo dokaza iz spisa da vidi i u medijima ili da od mene dobije kompletan spis. Ali ne. Ni ona takođe ne želi istinu ni dokaze, već želi da bude deo takozvane elite koja predstavlja lažne borce i borkinje za ljudska prava, pri tome kršeći ista, na ovakav način. Da se vratim na njene reči javno iznete “da napadam grupu medija” i “da otpužujem Danijelu”… Zamena teza. Mene je napala grupa medija u stravičnoj kampanji koja je trajala punih 5 meseci u punom intenzitetu, a nastavila i posle, evo 3 meseca nakon službene odluke Tužilaštva. Ne, ne optužujem Danijelu. Opet obrnuto. Ona je mene optužila javno, a i krivično prijavila policiji i Tužilaštvu. Ja se branim. Da li mi treba oduzeti pravo i da se branim posle svih napada i optužbi koje su pljuštale na moj račun mesecima nemilosrdno, dok sam ćutao i čekao da sve zvanično bude završeno? Ne, neću ćutati ni ostati ravnodušan, jer su i pravda i istina i pravo na mojoj strani. Šta je na strani vas koji želite da postanete glasni aktivisti i borci na moj račun, iako znate da nisam kriv? Ima sigurno nešto što je uz vas, ali pravo i istina nisu, to je sigurno - ističe Branislav i dodaje: 

- Pitam se: Kome sve i zbog čega smeta Branislav Lečić? - završio je glumac svoje obraćanje javnosti. 

Bonus video: 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti