Emir Kusturica laureat nagrade "Beogradski pobednik": Poznat datum održavanja 50. Festa

21.11.2021

16:58

0

Autor: M. Cukić

Podsetivši da je slogan prvog Festa bio "Hrabri novi svet", Ivan Karl je saopštio da je, s obzirom na koronu i sve izazove kojima smo okruženi, slogan 50. Festa "Novi hrabri svet"

Emir Kusturica laureat nagrade "Beogradski pobednik": Poznat datum održavanja 50. Festa
Copyright ATA Images

Retrospektiva filmova proslavljenog reditelja Emira Kusturice svečano je otvorena 19. novembra u Jugoslovenskoj kinoteci, u prisustvu zvanica iz kulturnog i javnog života, povodom 40 godina od premijernog prikazivanja filma "Sjećaš li se Doli Bel". Retrospektiva je organizovana u okviru stalnog programskog ciklusa Kinoteke "Velikani svetskog filma".

Direktor Kinoteke Jugoslav Pantelić istakao je tom prilikom da je publika imala priliku da pogleda restauriranu verziju ovog danas kultnog Kusturičinog ostvarenja zahvaljujući saradnji Jugoslovenske kinoteke i Filmskog centra Sarajevo.

Printscreen / Youtube
Film "Sjećaš li se Doli Bel"

- Do 25. novembra u sali "Makavejev" publika će moći da vidi i druga briljantna ostvarenja našeg izvesno najnagrađivanijeg filmskog autora - najavio je Pantelić.

Promo / Željko Sinobad
Jugoslav Pantelić

Na programu su "Otac na službenom putu", "Dom za vešanje", "Snovi u Arizoni", "Podzemlje"… sve do dugometražnog dokumentarnog filma "Pepe, jedan uzvišeni život" (2018).

Otvaranje ciklusa Velikani svetskog filma čelnici Festa iskoristili su kao priliku da saopšte kako je upravo Emir Kusturica dobitnik prestižne nagrade "Beogradski pobednik" za izuzetan doprinos filmskoj umetnosti na predstojećem 50. Festu.

ATA Images / V. M.
 

Jugoslav Pantelić, koji je i umetnički direktor Festa, najavio je da će jubilarno izdanje festivala biti održano od 25. februara do 5. marta 2022. godine.

Predsednik Saveta Festa Ivan Karl istakao je značaj činjenice da je pred nama jubilarni, 50. Fest i da kao takav zaslužuje posebnu pažnju. Podsetivši da je slogan prvog Festa bio "Hrabri novi svet", Karl je saopštio da je, s obzirom na koronu i sve izazove kojima smo okruženi, slogan 50. Festa "Novi hrabri svet".

Ivan Karl ATA Images/Stefan Tomašević
Ivan Karl

U foajeu Kinoteke izloženi su plakati i fotografije velikih formata iz Kusturičinih filmova. I najnoviji broj časopisa "Kinoteka" posvećen je njegovom opusu, dok na fasadi zdanja u Uzun Mirkovoj ulici veliki plakati obaveštavaju prolaznike o programu retrospektive.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Kinoteka

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike