Bitef teatar živi i diše: Aktuelne predstave na internacionalnim festivalima

23.11.2021

10:05

0

Autor: Dejan Ćirić

"U sezoni pod sloganom „Na ivici“, uspevamo da održimo ravnotežu žonglirajući na žici novovremenog. Trudimo se da svojim repertoarom ostanemo aktuelni, novi i uzbudljivi, kako u formalnom tako i u sadržajnom smislu, te tako odgovorimo izazovima sadašnjosti u kojima je pozorište sve ugroženije", navodi se u saopštenju ovog pozorišta

Bitef teatar živi i diše: Aktuelne predstave na internacionalnim festivalima
MIRA, foto Nenad Šugić (1) - Copyright Predstava "M.I.R.A." Promo/Nenad Šugić

Produkcije Bitef teatra svojom svežinom i hrabrošću plene pažnju regiona.

Predstava Nikole Zavišića i Maje Pelević „Kao da kraj nije ni sasvim blizu“ gostovala je na MOT festivalu u Skoplju, od 18. do 21. novembra, gde je naišla na oduševljenje publike i dobila odlične stručne kritike.

Predstava „M.I.R.A.“ u režiji Andraša Urbana, sa vrhunskom Mirjanom Karanović u glavnoj ulozi, predstaviće se na Regionalnom festivalu glume u Nikšiću, 25. novembra.

Drama „Kretanje“ Dimitrija Kokanova u režiji Jovane Tomić, gostuje na festivalu Desire u Subotici, 28. i 29. novembra. 

Predstava "Kao da kraj nije ni sasvim blizu" Promo/Nenad Šugić
 

I pored izmenjenih uslova usled sprovođenja mera zaštite usled epidemije, pozorište Bitef teatar živi i diše.

„U sezoni teatra pod sloganom „Na ivici“, uspevamo da održimo ravnotežu žonglirajući na žici novovremenog. Trudimo se da svojim repertoarom ostanemo aktuelni, novi i uzbudljivi, kako u formalnom tako i u sadržajnom smislu, te tako odgovorimo izazovima sadašnjosti u kojima je pozorište sve ugroženije. 

Predstava "Kretanje" Promo/Nenad Šugić
 

U formalnom smislu predstave „Kretanje“ i „Kao da kraj nije ni sasvim blizu“, skrojene su za mali broj gledalaca i parcitipativne - publika doslovno učestvuje u pozorišnom činu.

Predstava "M.I.R.A." Promo/Nenad Šugić
 

Predstava „M.I.R.A.“ inspirisana je likom i delom najveće dame našeg teatra, velike pozorišne borkinje i osnivačice Bitef teatra Mire Trailović, čiji spomen podseća da za dobro pozorište ne postoje prepreke. Bave se temama intimnog i ličnog na planu opšte zadatosti savremenog trenutka. Kao takve prepoznate su u internacionalnom pozorišnom kontekstu, što dokazuju i pozivi na mnoge međunarodne festivale. Na to smo beskrajno ponosni“, stoji u saopštenju ovog pozorišta.   

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike