Slobodan Vladušić o nagradi „Beskrajni plavi krug“: Crnjanski je u mom životu sinonim za književnost

23.11.2021

07:45

0

Autor: Dejan Ćirić

„Vladušić je romanom ’Omama’ odao počast životu i delu Crnjanskog, premreživši ga profinjenim dijalogom sa njegovim celokupnim delom“, navodi se u odluci žirija

Slobodan Vladušić o nagradi „Beskrajni plavi krug“: Crnjanski je u mom životu sinonim za književnost
Copyright Promo / Laguna

Nagrada Matice srpske „Beskrajni plavi krug“ za najbolji roman 2021. godine pripala je delu „Omama“ Slobodana Vladušića jednoglasnom odlukom žirija.

„Vladušić je romanom ’Omama’ odao počast životu i delu Crnjanskog, premreživši ga profinjenim dijalogom sa njegovim celokupnim delom“, navodi se u odluci.

Članovi žirija Aleksandar Jovanović, Nebojša Lazić, Jelena Marićević Balać, Goran Radonjić i Mladen Šukalo ocenili su da je Vladušić stvorio „tamnu i duboku sliku modernog vremena, sa Berlinom tridesetih godina, u kojem se kao u žiži ukrštaju pojedinačne i kolektivne sudbine i naslućuje zlokobno vreme koje nam dolazi iz prošlosti i budućnosti. U složenom pripovedačkom postupku, izgrađenom na veoma dobrom poznavanju istorijske i kulturne građe, ostvaruje se autentičan romaneskni svet, pomeren i realan u isti mah.“

Promo / Laguna
 

Istorijski triler „Omama“ delo je zasnovano na proučavanju građe o životu i delu Miloša Crnjanskog, ali su sam zaplet kao i glavni junak i pripovedač Miloš Verulović plod piščeve mašte.

Nagrada „Beskrajni plavi krug“, citat iz romana „Seobe“ Miloša Crnjanskog, za Slobodana Vladušića nije obična nagrada.

- Crnjanski je u mom životu praktično sinonim za književnost, srpsku književnost, koju pišem i koju proučavam, pa ovu nagradu doživljavam kao simboličku rekapitulaciju mog dosadašnjeg rada. Imam utisak kao da se sa „Beskrajnim plavim krugom“ nešto u mom opusu završilo i da sada treba početi pisati sve iz početka. Nadam se da će biti snage za tako nešto - istakao je književnik.

Slobodanu Vladušiću nagrada će biti uručena 30. novembra, u Matici srpskoj, u okviru manifestacije „Dani Miloša Crnjanskog“.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike