Berlinska tajna Miloša Crnjanskog: Svet elite i uživaoca opijata u istorijskom trileru "Omama"

07.06.2021

10:18

0

Autor: Mona Cukić

Stara poslovica kaže Kada počneš da kopaš, nemoj nikada kopati do dna. Crnjanski i Verulović ipak jesu. Ovo je knjiga o tome šta su našli, tamo na dnu

Berlinska tajna Miloša Crnjanskog: Svet elite i uživaoca opijata u istorijskom trileru "Omama"
Miloš Crnjanski/Printscreen

Berlin u jesen 1928. miriše na benzin, meskalin i francuske parfeme. Bezimeni radnik dolazi u poslanstvo Kraljevine Srba, Hrvata i Slovenaca kako bi prijavio nestanak svog prijatelja Milutina Topalovića.

Miloš Crnjanski, ataše za kulturu, i Miloš Verulović, vojni savetnik u poslanstvu i heroj sa Kajmakčalana, kreću u potragu za iščezlim čovekom. Trag ih vodi od luksuznih restorana i bučnih džez kabarea u kojima uživa vesela gradska elita do zapuštenih kvartova po kojima se vuku uživaoci opijata.

Promo / Laguna

Stara poslovica kaže “Kada počneš da kopaš, nemoj nikada kopati do dna.” Crnjanski i Verulović ipak jesu. Ovo je knjiga o tome šta su našli, tamo na dnu.

Novi roman Slobodana Vladušića, istorijski triler “Omama”, delo je zasnovano na proučavanju građe o životu i delu Miloša Crnjanskog, ali su sam zaplet kao i glavni junak i pripovedač Miloš Verulović plod piščeve mašte.

Promo / Laguna

– Pokušao sam da u ovom romanu dam odgovor na pitanje ko je zapravo bio Miloš Crnjanski, a isto tako, i da čitaocima ispričam jednu brzu i dinamičnu priču o atmosferi tada najvećeg evropskog megalopolisa. Pored toga, “Omama” je naravno i roman o nama, službenicima poslanstva Kraljevine Srba, Hrvata i Slovenaca u kome je Crnjanski bio ataše za kulturu, kao i građanima Berlina: i onima koji žive u luksuznim kvartovima na zapadu, ali i o onima koji preživljavaju na istoku, oko Aleksanderplaca – istakao je Vladušić.

Pročitajte još

“Omama” je svojevrstan nastavak autorovog bestselera “Veliki juriš”, a može se pronaći u svim Delfi knjižarama, Laguninim klubovima čitalaca, onlajn knjižari delfi.rs, kao i na sajtu laguna.rs.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi