Povratak u beskrajni plavi krug: Počinju Dani Miloša Crnjanskog

22.11.2021

08:45

0

Dobitnik prestižne nagrade za najbolji roman 2021. godine je Slobodan Vladušić za delo „Omama“

Povratak u beskrajni plavi krug: Počinju Dani Miloša Crnjanskog
Miloš Crnjanski/Printscreen

Manifestacija “Dani Miloša Crnjanskog” biće održana od 29. novembra do 1. decembra u Svečanoj sali Matice Srpske, u Novom Sadu.

Prvog dana u podne uvodno predavanje na temu “Tumači dela Miloša Crnjanskog” održaće Ivan Negrišorac, dok će o “Piscima u novosadskim srednjim školama” govoriti književnici Sava Damjanov, Ðorđe Pisarev, Vladimir Kecmanović, Nenad Šaponja i Zdenka Valent Belić.

Istog dana od 17 sati biće predstavljena monografija o Milošu Crnjanskom - “Agon i melanholija (život i delo Miloša Crnjanskog)” autorke Gorane Raičević (Akademska knjiga 2021), dok će program prvog dana biti završen temom “Pisci o Milošu Crnjanskom”.

Miloš Crnjanski Printscreen
 

Narednog dana u 10 časova biće organizovan okrugli sto „Dnevnik o Čarnojeviću“, povodom 100 godina od prvog objavljivanja tog romana. Učesnici ovog skupa će biti pisci i teoretičari iz Novog Sada - Lidija Mustedanagić, autorka knjige o Crnjanskom Gorana Raičević, Gorica Radmilović, Bojana Popović, Nastasja Pisarev i Milan Micić.

Na Okruglom stolu će govoriti Bojan Jovanović (Niš), Zoran Subotički (Bečej), Aleksandar Petrović (Beograd), Aleksandra Stevanović (Kragujevac) i Mladen Šukalo (Banjaluka).

Mladi pesnici će biti deo programa “Pesničko uzdarje Milošu Crnjanskom” od 17 sati, da bi se od 18 časova održala dodela nagrade “Beskrajni plavi krug” za najbolji roman 2021. godine. Dobitnik je Slobodan Vladušić za roman „Omama“, kojim je ovaj pisac, po mišljenju žirija, odao počast životu i delu Miloša Crnjanskog, premreživši ga profinjenim dijalogom sa njegovim celokupnim delom“.

Promo / Laguna
 

Poslednji dan, 1. decembar, rezervisan je za pretpremijeru scenske postavke romana “Dnevnik o Čarnojeviću” u produkciji Banatskog kulturnog centra Novo Miloševo, a urednik kompletnog programa je dr Zoran Ðerić.

Miloš Crnjanski (1893-1977), bio je jedan od najznačajnih srpskih književnika.  Istakao se kao pesnik, romansijer, esejista i publicista, pisao je i likovnu kritiku, radio je u diplomatiji i novinarstvu, objavio putopisnu prozu i pripovetke.

Ubrajan među 100 najznamenitijih Srba, Crnjanski je poznat po svojim remek- delima “Dnevnik o Čarnojeviću” (1921), “Seobe” - prva i druga knjiga (1929, 1962), “Kod Hiperborejaca” (1966), “Roman o Londonu” (1971) i zbirkama poezije “Lirika Itake” (1919) i “Lament nad Beogradom” (1962).

Miloš Crnjanski Wikipedia
 

Od memoara napisao je čuvene “Embahade” (1983), ali i tri zapažene pozorišne drame - “Maska” (1918), “Konak” (1958) i “Nikola Tesla” (1967).

Po knjizi „Roman o Londonu” snimljena je istoimena mini serija 1988. godine, a u novije vreme taj roman je dramatizovan za scenu Beogradskog dramskog pozorišta, kao i u drugačijoj verziji u Madlenianumu.

“Dnevnik o Čarnojeviću” bio je igran kratko na pozornici JDP-a, gde je sinoć održana premijera drame “Zagreb - Beograd via Sarajevo” autorke Jelice Zupanc o fiktivnom susretu Ive Andrića i Miloša Crnjanskog.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug