Uzmi novac i beži: Skandalozna izložba u Danskoj

29.09.2021

15:31

0

Autor: Dejan Ćirić

Za potrebe aktuelne postavke, Kunsten muzej moderne umetnosti u Alborgu u Danskoj, dao je Jensu Haningu oko 534.000 kruna, odnosno 84.000 dolara

Uzmi novac i beži: Skandalozna izložba u Danskoj
Copyright Delo Uzmi novac i beži Jensa Haninga/Profimedia

Jedan danski umetnik dobio je na desetine hiljada dolara od jednog muzeja da reprodukuje staru instalaciju. Međutim, on to nije učinio, nego je zadržao novac i svoj čin nazvao "konceptualnim umetničkim delom".

"Take the Money and Run" (Uzmi novac i beži), naziv je umetničkog dela Jensa Haninga, koje doslovno opisuje njegov potez.

Za potrebe aktuelne postavke, Kunsten muzej moderne umetnosti u Alborgu u Danskoj, dao je Haningu oko 534.000 kruna, odnosno 84.000 dolara, a prema ugovoru umetnik je trebalo da rekreira instalaciju koja se sastojala iz dve novčanice na slikarskom platnu, a koje su predstavljale prosečan godišnji prihod Austrijanca i Danca.

Međutim, kada su u muzeju otvorili kutiju sa Haningovim delom, pronašli su dva prazna rama. Novčanica nije bilo. 

- Rad je taj da sam im uzeo novac. To nije krađa - to je kršenje ugovora, a kršenje ugovora je deo rada - rekao je umetnik na danskom radiju P1, prenosi Art Net.

Delo Uzmi novac i beži Jensa Haninga/Profimedia
 

Haning je objasnio da je zamislio "Take the Money and Run" kao reakciju na "mizernu kompenzaciju", koju mu je muzej ponudio da ga uključi u postavku. On kaže da bi morao iz svog džepa da plati realizaciju svoja dva ranija rada i da bi tako potpuno promašio samu poentu originala, koji su bili aktuelni u određenom vremenskom trenutku.

- Zašto bismo želeli da izlažemo radove koji govore o Danskoj od pre 11 godina, ili one o odnosima Austrije sa bankarskim sistemom od pre 14 godina? - upitao je umetnik.

Za njega, to je provokacija po sebi.

- Pozivam druge ljude koji imaju podjednako loše radne uslove kao ja da učine isto. Ako sede na istom us*anom poslu i ne dobijaju novac, dok im se zapravo traži da plate da bi dolazili na posao, neka uzmu kutiju i beže - rekao je Haning.

Muzej za sada igra prema njegovoj zamisli, a Haningovi prazni ramovi izloženi su u okviru izložbe "Work it Out", koja govori o ulozi umetnika na širem tržištu rada.

Ali, kada se izložba okonča u januaru, muzej bi trebalo da dobije svoj novac nazad, kako je predviđeno ugovorom. Međutim, Haning nema nameru da vrati bilo šta, prenosi euronews.rs.

- Apsolutno želim da dam Jensu pravo da predstavi novi rad, koji je zapravo komentar izložbe koju imamo, ali to nije dogovor koji smo imali - rekao je Lase Anderson, direktor Kunstena u istoj radio emisiji.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike