Plavi beskraj kosmičkih ritmova: Izložba Milene Mijović Durutović u bioskopu Balkan

22.09.2021

13:01 >> 13:08

0

Autor: Dejan Ćirić

Kroz instalaciju kao novu umetničku praksu umetnica stavlja naglasak na prostor, rad sa vremenskom dimenzijom, tačnije sa sadašnjim trenutkom, aktuelnošću,

Plavi beskraj kosmičkih ritmova: Izložba Milene Mijović Durutović u bioskopu Balkan
Copyright Izložba "Kosmički ritmovi"/Promo

U četvrtak, 30. septembra u 20 časova u bioskopu Balkan, biće otvorena izložba “Kosmički ritmovi” vizuelne umetnice Milene Mijović Durutović, u organizaciji Fondacije Saša Marčeta i uz saradnju sa Centrom za savremenu umetnost Crne Gore. Na ovoj izložbi, koja će biti otvorena do 21. oktobra, crnogorska umetnica će se predstaviti svojom plavom monohromatskom instalacijom i slikama.

Izložba “Kosmički ritmovi”/Promo

Ksenija Samardžija, direktorka Fondacije Saša Marčeta i kustoskinja izložbe, najavila je ovaj događaj rečima:

– Izložba „Kosmički ritmovi“ uvodi jednu novu dinamiku u prostor bioskopa Balkan. Izložba koja se dugo promišljala i pripremala nastala je kao reagovanje umetnice na prostor koji treba savladati, obuhvatiti, iznova promišljati. Ambijentalna postavka koju Milena Mijović Durutović gradi tiho i spontano u saglasju je sa samim prostorom bioskopa Balkan koji svojom monumentalnom strukturom izaziva bezbroj mogućnosti.

Izložba “Kosmički ritmovi”/Promo

O radovima Milene Mijović Durutović Samardžija je istakla:

– Monohromni, pročišćeni, organski… radovi stvaraju cikluse iz kojih se rađaju utvrđeni ritmovi prirode. Sve je povezano, sve je u suživotu i harmoniji. Nema narušavanja i tenzija, kontrasti samo dodatno intenziviraju i izazivaju odnose jakih pigmenata, senki, svetla, tame, kreirajući ritmove koji nas meditativno uvode u simbole univerzalnog. Postavka je koncipirana tako da sa platnima, objektima i video radovima čini celinu, jedinstvenu strukturu.

Izložba “Kosmički ritmovi”/Promo

Maša Vlaović, teoretičarka i istoričarka umetnosti, opisala je delo Milene Mijović Durutović na sledeći način:

– Kroz instalaciju kao novu umetničku praksu Milena stavlja naglasak na prostor, rad sa vremenskom dimenzijom, tačnije sa sadašnjim trenutkom, aktuelnošću, prisutnošću. Oslanjajući se na jednu dominantnu boju u svom radu, umetnica ukazuje na svoju smelost i nepristajanje na nezainteresovanost, uz odbacivanje zadatih formi. Njeno korišćenje intenzivne boje – izrazito plave, može se protumačiti kao pokušaj da posmatrača oslobodi od procesa mišljenja i da ga uroni u beskrajno plavo prostranstvo i kosmičke ritmove.

Izložba “Kosmički ritmovi”/Promo

Milena Mijović Durutović (1971, Cetinje), je vizuelna umetnica i kustoskinja. Osnovne studije je završila na Fakultetu likovnih umjetnosti na Cetinju a magistarske na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu. Članica je ULUCG od 1994. godine. Izlagala je na više samostalnih i grupnih izložbi u zemlji i inostranstvu.

Pročitajte još

Dobitnica je više nagrada i priznanja iz oblasti umetnosti, a njena dela se nalaze u značajnim muzejskim, galerijskim i privatnim kolekcijama. Kustoskinja je u Centru savremene umjetnosti Crne Gore od 1996. godine. Stručna je konsultantkinja iz oblasti dizajna enterijera i nameštaja. Živi i radi u Podgorici.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike