Galerija Ufici i Vatikanski muzeji izlažu do sada neviđena remek-dela iz papinog stana

25.09.2021

07:35

0

Autor: Dejan Ćirić

Slike svetog Petra i Pavla u gotovo prirodnoj veličini obično se drže van pogleda javnosti

Galerija Ufici i Vatikanski muzeji izlažu do sada neviđena remek-dela iz papinog stana
Copyright Rafaelova tapiserija u Sikstinskoj kapeli/Profimedia

Dva značajna svetska muzeja umetnosti - Vatikanski muzeji i Galerija Ufici udružili su snage da bi svečano otvorili malu izložbu retko viđenih dela dva renesansna majstora Rafaela i Fra Bartolomea.

„Sveti Petar i Pavle od Rafaela i fra Bartlomea - omaž zaštitnicima Rima" je prva izložba Vatikanskih muzeja za više od godinu dana zbog restrikcija uvedenih radi sprečavanja širenja kovida 19, baš u vreme kada je Italija nizom manifestacija obeležila 500. godišnjicu Rafaelove smrti, preneo je AP.

Rafael/Profimedia
Rafael

Slike svetog Petra i Pavla u gotovo prirodnoj veličini obično se drže van pogleda javnosti u papinom stanu za audijencije u Apostolskoj palati.

One su obnovljene i prvi put se prikazuju zajedno sa pripremnim skicama, koje se obično drže u Firenci, u galeriji Ufici, koje je firentinski majstor Fra Bartolemeo napravio oko 1513. godine, nakon što je dobio narudžbinu da slika svece za rimsku crkvu.

Fra Bartolomeo je završio sliku Svetog Pavla, ali zbog umetničke krize nikada nije završio Svetog Petra.

Fra Bartolomeo/Profimedia
Fra Bartolomeo

Restauracija i istraživanje obavljeno u okviru priprema za izložbu potvrdili su da je Rafael, za koga se dugo verovalo da je završio narudžbinu koju je dobio njegov prijatelj, zaista i završio posao, rekla je direktorka Vatikanskih muzeja Barbara Jata na konferenciji za novinare.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike