Otvoren Guitar Art Festival: Magična noć uz „40 Fingers“

02.06.2021

06:50 >> 06:51

0

Autor: Dejan Ćirić

Čim je bend stupio na scenu dobio je ogroman aplauz, a onda je počelo atraktivno muzičko putovanje od 100 minuta koje su započeli kompozicijom Libertango”

Otvoren Guitar Art Festival: Magična noć uz „40 Fingers“
Copyright 40 Fingers Tanjug/Sava Radovanović

Italijanski gitarski kvartet “40 Fingers” uspešnim koncertom otvorio je sinoć 22. Guitar Art festival (GAF), u Velikoj sali Kombank dvorane u Beogradu pred ispunjenim kapacitetom publike u još uvek aktuelno doba pandemije.

Malo pre prvih taktova majstorske četvorke muzičkih umetnika, publici se obratio pomoćnik ministra kulture i infomisanja Radovan Jokić, koji je zvanično otvorio ovu manifestaciju, uz zahvalnost direktoru Bošku Radojkoviću na izuzetnom naporu da u ovako teško vreme realizuje ambiciozan festival. Naglasio je i to da je direkcija GAF-a uspela da već 22. put, oko jednog instrumenta kao epicentra, proširi čitav jedan prostor i ispuni prazan umetnički svemir.

– Uspeli smo i ovim koncertom nastavljamo tačno tamo gde smo stali prošle godine. Ovim nastupom Gitar Art fest počinje svoju novu fazu digitalizacije – rekao je direktor Radojković, aludirajući da je gostovanje benda “40 Fingers” bilo otkazano u poslednji čas pred izbijanje pandemije, u martu 2020.

ATA Images/Milan Maričić

Od tada su pokušali da ih dovedu još u tri navrata, van festivala, ali tek sada im je to zaista i uspelo.

Čim je bend stupio na scenu dobio je ogroman aplauz, a onda je počelo atraktivno muzičko putovanje od 100 minuta koje su započeli kompozicijom “Libertango”, slavnog argentinskog kompozitora Astora Pjacole, čijih 100 godina od rođenja slavi skoro ceo svet. Primamljiva melodija autora neobičnog pravca “novi tango” tek je bila uvod u dalje dinamične gitarske akrobacije u vidu svojih autorskih dela, dok se istaknuti član benda Emanuel Grafiti nije obratio ljubiteljima gitare na skoro čistom srpskom jeziku.

– Dobro veče, hvala vam što ste večeras sa nama. Drago nam je da smo ponovo ovde nakon dužeg vremena – bio je vidno uzbuđen Grafiti, a onda mu je ipak bilo lakše da nastavi na engleskom.

ATA Images/Milan Maričić

– Ovo je naš prvi koncert posle zaista velike pauze, od kada je krenula ova situacija, ima tome oko 16 meseci. Pre nego što nastavimo, moj kolega ima nešto da vam saopšti – rekao je i predao reč Andrei Vitoriju.

Gitarista je takođe na srpskom poželeo svima dobro veče, zahvalio se publici što su došli i podelio sa njima da su u bendu srećni što nastupaju ove noći, sve vreme čitajući taj govor sa papira.

– Sviraćemo vam instrumentalne komade i dela u našem aranžmanu, uživajte – bio je kratak Vitorio i onda su munjevito zasvirali čuveni hit američke grupe Toto – “Africa”.

ATA Images/Milan Maričić

Izuzetno privlačne boje svetla su se smenjivale na svim kompozicijama, tako da je svaka nova numera bila u drugačijoj boji, i tako ukrug, kao vizuelni doživljaj inače prijatnog koncerta. Istina, dalje je njihov repertoar uglavnom baziran na proverenim hitovima američke i britanske svetske scene, odnosno možda previše popularno i komercijalno za jedan festival koji gradi i gaji umetnički koncept i prosede.

Ipak, i ova vrsta nastupa je veoma neophodna da u ovo zlokobno vreme pandemije raspoloži publiku željnu kulturnih dešavanja, te su oni išli na sigurnu kartu i isporučili jednu vrtešku neprolaznih bisera muzičke istorije – ABBA sa numerom “Mamma Mia!”, Sajmon i Garfankl – “Sound of Silence” (za čuveni film “Diplomac”), The Police – “Message in a Bottle”, Van Halen – “Jump”.

ATA Images/Milan Maričić

Posebno je uvek zadovoljstvo slušati makar u instumentalu The Queen – “Bohemian Rhapsody”, tu zahtevnu, višeslojnu pesmu, ali i pomalo zaboravljeni biser grupe Dire Straits – “Sultants of Swing”, što su izveli vrhunski, uz neprestane aplauze.

Sam idejni koncept ovog kvarteta koji je uveliko popularan van granica Italije, donekle se naslanja na već oproban okvir dua “2 Cellos” zbog sviranja hitova u svojim aranžmanima, a slični su i operskoj atrakciji “Il Divo”, koja je u Beogradskoj Areni gostovala sa velikim uspehom tri puta.

ATA Images/Milan Maričić

Zanimljivo rešenje su stvorili sa kompozicijom “Disney Madley” koju čini više pesama iz popularnih dugometražnih crtanih filmova Volta Diznija – “Mala sirena”, “Tarzan”, “Aladin”, “Lepotica i zver”, a onda im je sedma umetnost bila vodilja, te su briljantno dočarali glavne teme iz ostvarenja “Ratovi zvezda” i “Poslednji Mohikanac”, dok je ovog puta izostala “Igra prestola”.

Za sam kraj, na veličanstvenom bisu, publika je horski pevala i aplaudirala uz antologiju zvanu “Hey Jude” od Bitlsa, čime su ovi momci zaokružili celovečernji koncert od punih 100 minuta efektne razmene energije sa publikom.

ATA Images/Milan Maričić

– Ovo je bila magična noć! Hvala ti, Beograde – poručio je Emanuel Grafiti u ime celog benda sa velikim osmehom i očigledno punim srcem zadovoljstva i sreće zbog trijumfalnog doživljaja.

Pročitajte još

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike