Sećanje na preminule velikane: Festival „Dok’n’Ritam“ ove godine pod sloganom „Šesto čulo“

01.06.2021

12:02 >> 12:15

0

Autor: Dejan Ćirić

Smotra muzičko-dokumentarnog filma biće održana u Domu kulture Studentski grad od 8. do 11. juna

Sećanje na preminule velikane: Festival „Dok’n’Ritam“ ove godine pod sloganom „Šesto čulo“
Copyright Promo/Dom kulture Srudentski grad

Šesto izdanje festivala „Dok’n’Ritam“ odvija se pod parolom „Šesto čulo“ i posvećeno je velikanima domaće i regionalne muzičke scene koji su nas napustili u periodu između dva festivala. Misija festivala „Dok’n’Ritam“ jeste afirmacija podvrste muzičkog dokumentarnog filma koja, posebno ove godine, uključuje i buđenje odgovornosti prema delima i stvaraocima, očuvanje muzike i njenih dokumenata.

– Vrtoglavom brzinom i pod zastrašujućim okolnostima menja se svet u kom smo dosad živeli. Naša čula dodira, ukusa i mirisa pod maskom imaju ograničene funkcije, zbog čega šesto čulo (p)ostaje čulo suštine. Njegovim receptorima brže ćemo i preciznije prepoznavati prave vrednosti i učestvovati u afirmaciji novih stvaralaca. DNR čuva najznačajnije muzičke priče i vodi nas u „novo normalno” sa jasnom slikom o sopstvenoj DNК – poručuje umetnička direktorka i osnivač festivala Sandra Rančić.

Ove godine, publika će imati priliku da pogleda dvadeset filmova – dve svetske premijere i jednu regionalna, a neke filmove će domaća publika pogledati prvi put. U takmičarskom programu gledaćemo filmove o Tomažu Pengovu, Kirilu Džajkovskom, romskom orkestru koji priprema koncert sa svetski poznatim sastavom „Culture Shock“, zatim o „ocu Balkan beats-a“ u Evropi, jugoslovenskom izbeglici Robertu Soku, bugarskoj rokenrol sceni, značajnom srpskom rok bendu devedesetih, sastavu „Love Hunters“… Programske celine „Gradovi kao baze rokenrola“ donose priču o KST-u, kao i priču o klubovima i sceni Pule, dok će u programu „Severna Makedonija u gostima“ publika imati priliku da se upozna sa dokumentarnim delima sa tog područja, koje nam donosi Skopje Cinema City Film Festival.

U programu „Notabook“ predstavljaju se tri nove muzičke knjige, posvećene Leonardu Koenu, grupi „Laibach“ i reunionu grupe „Cream“. Publika će moći da učestvuje u zanimljivim tribinama i pogleda izložbu fotografija sastava „Laibach“, čiji je autor bivši član grupe.

Promo/Dom kulture Studentski grad

Poseban deo ovog festivala čine programi „POSVETA Dok’n’Ritma“ muzičkim velikanima koji više nisu sa nama. Revijalni program nam donosi priče o Bili Holidej, Robiju Robertsonu i grupi „The Band“, Majklu Hačinsu, prerano preminulom lideru sastava INXS.

Filmska ostvarenja na ovogodišnjem programu govore o prekretnicama, povratku korenima, istraživanjima, gradovima kao bazama popularnog zvuka u prošlom vremenu i nekim vrlo uzbudljivim muzičkim žanrovima koji široj javnosti dosada nisu bili poznati.

Pročitajte još

Na programu su i dva koncerta, od kojih je jedan poseban – sa posvetom velikanima koji su nas napustili između dva izdanja festivala, a drugi je Intro koncert Iznenađenja „Šestog čula“. Nebeski potpourri 20/21 #The Show Must Go On poseban je koncert kojim će se festival zatvoriti. Slušaće se poznate pesme naših preminulih velikana, u novom aranžmanu, koji su priredili mladi muzičari. Ova jedinstvena poruka čuvanja nasleđa i nastavljanja započetog puta postaće novi dokument našeg ritma.

Festivalski program započinje Intro danom, 7. juna, da bi se festival zvanično otvorio 8. juna.  Trajaće do 11. juna i odigravaće se u prostorima Doma kulture “Studentski grad”.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike