Čudna i neprevaziđena: Zanimljive činjenice o jednoj od najpoznatijih pesama svih vremena

09.05.2021

14:17

0

Autor: Dejan Ćirić

Niko ne može sa sigurnošću da kaže o čemu se radi u legendarnoj kompoziciji

Profimedia

Iako su pre objavljivanja mnoga velika imena u muzičkoj industriji smatrala da je pesma grupe The Queen, “Bohemian Rhapsody”, previše duga da bi bila hit, ona je nesumnjivo postala jedna od najpoznatijih kompozicija ikada napravljenih. Originalna, jedinstvena i definitivno zvučno drugačija od bilo koje druge rok pesme koju je iko ikada napravio, “Bohemian Rhapsody” je i dalje omiljena pesma svih generacija.

Evo nekoliko zanimljivosti koje možda niste znali o legendarnoj kompoziciji:

Fredi Merkjuri je pesmu napisao 1968. godine

“Boemska rapsodija” ili “Bo Rep”, kako je još nazivaju fanovi grupe, imala je svoje početke još 1968. godine kada je Fredi Merkjuri bio student na londonskom Ealing Art koledžu. Fredi je tada imao samo početak – “Mama, just killed a man”, ali ne i melodiju. Boreći se da komponuje bilo kakvu muziku koja bi išla uz tekst, Fredi je pesmu pevao uz taktove iz pesme Bitlsa “A day in the life”, a prvi naziv numere je bio “The Cowboy Song”.

Producent benda je bio skeptičan u vezi pesme

Roj Tomas Bejker, koji je producirao album “A Night at the Opera” je prvi put čuo pesmu “Bohemian Rhapsody” kada je jedne večeri došao po Fredija koji ga je odveo do klavira i odsvirao pesmu na kojoj je radio. Prema Bejkerovom sećanju, Merkjuri je otpevao sam početak pesme, a onda je zastao i uzviknuo: “A onda ovde počinje operski deo!” Bejker se isprva smejao, ali kada je Fredi nekoliko dana kasnije došao u studio naoružan papirima na kojima su bile ispisane note i beleške, producent je odlučio da iskoristi svoj talenat i opremu kako bi Mekjurijevu viziju pretočio na traku.

Profimedia

Fredi je uvek dodavao još jedno “Galileo”

Bile su potrebne tri nedelje i pet različitih studija da se “Bohemian Rhapsody”, koja je objavljena 1975. godine, snimi, a kada je završena, uključivala je čak 180 vokalnih linija, u kombinaciji sa različitim instrumentima: akustičnim klavirom, električnim basom, električnim gitarama, bubnjevima… Kako objašnjava Bejker, Fredi je stalno dodavao još jedno “Galileo”.

Elton Džon je smatrao da je pesma suviše “čudna” za radio

Pre nego što je pesma “ugledala svetlost dana”, želeći da čuje tuđe mišljenje menadžer grupe je odsvirao sirovi miks pesme jednom od svojih klijenata, pevaču Eltonu Džonu. “Da li si normalan?”, bila je pevačeva reakcija nakon što je odslušao šestominutnu pesmu. Njegovo mišljenje  je bilo da je pesma previše duga i “čudna” za radio.

Zaslugu za popularizaciju pesme The Queen duguje radijskom disk džokeju

Za svoju popularnost “Bohemian Rhapsody” jednim delom duguje britanskom DJ-u Keniju Everetu, koji je u to vreme vodio popularnu emisiju na radiju Capital. Početkom oktobra 1975. godine, EMI je i dalje pokušavao da ubedi članove benda da izdaju “You are my best friend” kao prvi singl sa albuma. Everet je u svojoj emisiji, međutim, greškom pustio “Bohemian Rhapsody”, iako je dobio stroge instrukcije da to ne čini. Slučajnost je dovela do toga da ju je kasnije pustio još 14 puta za samo dva dana. Naime, telefonska linija radio stanice se usijala pozivima oduševljenih slušalaca, tako da je na kraju i EMI popustio – pesma “Boemska rapsodija” postala je prvi singl sa albuma.

Fredi Merkjuri Profimedia

Snimanje spota je trajalo manje od četiri sata

Bend je stigao u Elstree studio u 7.30 ujutru, a već u 11.30 su se odmarali u lokalnom pabu. Ukupni troškovi spota bili su 4.500 funti ili oko 2.025 dolara. Ovo je bio prvi muzički spot koji je režirao Brus Gauvers, a zahvaljujući njemu postao je poznati televizijski režiser.

Niko ne može sa sigurnošću da kaže o čemu se radi u pesmi

Kritičari New York Times-a su pre svega pohvalili pesmu zbog stihova, smatravši upravo njih najistaknutijom karakteristikom. Ipak, Merkjuri nije želeo da pruži iscrpno objašnjenje kompozicije. Jednom je spomenuo da se radi o odnosima i vezama, ali drugom prilikom je rekao da su stihovi jednostavno “nasumično sklopljene besmislice koje se rimuju”. Drugi članovi benda su se držali prilično zaštitnički kada je u pitanju bilo otkrivanje značenja pesme, iako je Brajan Mej suptilno podržao sugestije da pesma sadrži skrivene reference o Merkjurijevim ličnim traumama.

Pročitajte još

“Bohemian Rhapsody” je prva rok pesma koja je koristila operu

Ovo muzičko remek-delo se sastoji iz četiri dela: balade na početku, operskog dela u sredini, nakon čega sledi hard rok sekcija, da bi se zvuk donekle smekšao u završnom delu. U jednom od najupečatljivijih deonica, pesma sadrži tri od četiri vokala članova benda, jedan preko drugog, za čije snimanje je bilo potrebno 12 sati, piše portal National Geographic.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – 24sedam.rs

Komentari (0)

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

Povezane vesti