Svanula je još jedna „Noć knjige“

15.12.2020

07:20 >> 18:41

0

Autor: Dejan Ćirić

Ove godine tradicionalna manifestacija se održava od 8 časova ujutru do 17 sati popodne, i trajaće do 18. decembra

Svanula je još jedna „Noć knjige“
Copyright Pixabay

„Noć knjige“ počela je juče na čak 62 lokacije u knjižarama Delfi i Laguninim klubovima čitalaca, u 30 gradova u Srbiji i regionu, kao i na sajtovima laguna.rs i delfi.rs.

Spisateljica Ljubica Arsić kaže da je „Noć knjige“ mesto gde ljudi mogu razgovarati sa piscima kao što su Dostojevski, Man, Lazarević… i da je ovo prilika da se nečemu radujemo u doba svetskog zdravstvenog izazova.

– Imamo „Noć knjige“ koja se održava danju u finom paradoksalnom okruženju, sa idejom da razmislimo zašto su nam knjige u stvari potrebne – kazala je Arsić, dodajući da je poseta manifestaciji i prilika da se zapitamo zašto nam se učinilo da su knjige nepotrebne, smatrajući da sve što primamo kao podatke i činjenice može da ispuni naš život.

Ljubica Arsić Tanjug/Strahinja Aćimović

Kako kaže, knjige moramo da čitamo, jer niko od nas u dovoljnoj meri ne poznaje sebe.

– Čitajući knjige upoznajemo naše reakcije, pre svega osećanja koja u sebi i drugima ne prepoznajemo. Čitanje je prilika za istraživanje po sopstvenom životu koju ne smemo propustiti. Ako kažemo da knjiga nije važna i da treba da se odmorimo od čitanja, mi zapravo odlučujemo da treba da se odmorimo od sopstvenog života – ističe Arsić.

Njena knjiga „Pročitano sa usana“ je zbirka eseja o umetnosti i, kako kaže autorka, u ovim okolnostima nema adekvatan naslov, jer je nemoguće čitati sa usana u doba pandemije.

– Ta knjiga je nastajala godinama i sadrži u sebi sve ono što nekog pisca gradi. Pisala sam o slikarstvu, koncertima koje sam slušala, filmovima koje sam videla… Htela sam da pokažem koliko nam je zapravo umetnost potrebna. Koliko nam je estetika koju sadrži umetnost važna. Verujem da svetu kroz umetnost treba da damo šansu da pokaže koliko je lep i prijatan i da svako od nas u njemu ima svoje mesto – kazala je Arsić.

Tanjug/Strahinja Aćimović

Tanja Vučković, iz izdavačke kuće Laguna napominje da su popusti na Lagunina izdanja za kupovinu jedne knjige 25 odsto, za dve 30, za tri 35, a za četiri i više knjiga 40 odsto, dok će se na knjige drugih izdavača koji su se priključili manifestaciji, kao i na strana izdanja obračunavati popust od 20 odsto.

– Moramo se prilagoditi okolnostima u kojima živimo i zato se manifestacija „Noć knjige“ održava od 8 ujutru do 17 sati svakog dana do 18. decembra. Knjiga je u ovim čudnim vremenima preko potrebna ljudima, kao lek za dušu – kazala je Vučković i dodala da su domaći autori bili posebno vredni u 2020. godini.

Tanja Vučković Tanjug/Strahinja Aćimović

Navodi da Dejan Stojiljković ima sjajnu knjigu priča „Neonski bluz“, a da je u knjizi „Ja to tamo pevam“ akademik Dušan Kovačević sabrao svoje songove iz kultnih filmova i predstava. Ističe i knjige za najmlađe čitaoce, nove avanture omiljenog književnog junaka Toma Gejtsa u novih naslovima „Da! Ne. Možda…“ i „Detinjstvo slavnih ljudi“, sa prelepim ilustracijama i pričama o dvadeset pet slavnih ličnosti koje će povesti mlade čitaoce u njihovo detinjstvo, ali neće im reći svoje ime, već dati samo nagoveštaj ko su.

PROČITAJTE JOŠ: Specijalno za najveće fanove: Raskošno izdanje “Igre prestola” – 24sedam

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike