Dušan Kovačević o knjizi "Ja to tamo pevam": Drage uspomene na one kojih više nema

09.12.2020

11:00 >> 14:34

0

Reč je o našim najboljim glumcima, pevačima i kompozitorima. U filmskim i pozorišnim pričama ispisane su mnoge pesme i one su bile u mojim fasciklama saču

Dušan Kovačević o knjizi "Ja to tamo pevam": Drage uspomene na one kojih više nema
Copyright Antonio Ahel/ATAImages

Pred čitaoce napokon stiže jedinstvena pesnička autobiografija našeg čuvenog dramskog pisca, scenariste, reditelja, komediografa i akademika Dušana Kovačevića „Ja to tamo pevam“.

Ona ne sadrži samo pesme, koje će mnogi prepoznati iz njegovih drama, predstava i filmova, nego i komentare, zapise, pa i čitave priče koje se oko tih pesama pletu. Autor sa čitaocima deli svoje uspomene na okolnosti pod kojim su one nastale i istovremeno ih upoznaje sa njihovim interpretatorima – glumcima, pevačima, kantautorima – u vreme kada su se pripremale za izvođenje.

– Knjiga pesama ’Ja to tamo pevam’ napisana je kao sećanje na mojih pola veka bavljenja pozorištem, filmom i literaturom uopšte – kaže Kovačević, tvorac stihova čuvene „Mesečine“, koja je u izvedbi Gorana Bregovića postala hit za sva vremena, i dodaje:

– U tim filmskim, pozorišnim pričama ispisane su mnoge pesme i one su bile u mojim fasciklama sačuvane za dane kad budem imao vremena da ih saberem, odaberem i objavim. To vreme je došlo iznenada u ovom nevremenu kad sam imao vremena da se posvetim toj knjizi. Uz pesme su i priče, beleške, anegdote kako su one nastajale, ko ih je komponovao, pevao i glumio, ako su bile samo govorene. Meni je stalo do priča iz ove knjige jer su to drage uspomene na rad sa ljudima kojih, nažalost, većinom nema. Reč je o našim najboljim glumcima, pevačima i kompozitorima.

Promo / Laguna

Podeljena u četiri „ciklusa“ („Ko to tamo peva“, „Dvanaest pesama za dvanaest meseci“, „Nije loše biti čovek“ i „Iz porodičnog albuma“), ova zbirka pesničkih slika (koju je ilustrovao Goran Ratković) podsetiće ljubitelje Kovačevićevih komada na opsesije i naravi njegovih junaka, kao i na vreme i prilike kada su oni i pesme u njima nastajali.

Knjiga „Ja to tamo pevam“ može se od sutra naći u svim knjižarama Delfi, Laguninim klubovima čitalaca, onlajn knjižari i na sajtu.

Pročitajte još: Noć knjige na 62 lokacije uz popuste na 50.000 naslova

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike