Ljubica Arsić: Da li je prijatan život postao utopija?

04.11.2020

09:41 >> 11:06

0

Književnica u novom romanu Pročitano s usana daje odgovor na pitanja u kakvoj su vezi Sfinga, Mona Liza i pevačica Madona, da li je Kazanova bio ljudožder,

Ljubica Arsić: Da li je prijatan život postao utopija?
Copyright Promo / Laguna

Knjiga „Pročitano sa usana“ Ljubice Arsić nastajala je godinama, a sada se napokon nalazi pred čitaocima u Srbiji.

Kako dobitnica Andrićeve nagrade i Ženskog pera objašnjava, ova knjiga predstavlja neku vrstu dnevnika dugogodišnje plovidbe po morima knjiga, filmova, slika i muzičkih dela, svega onoga što je od nje stvaralo pisca.

Pronicljivi i duhoviti tekstovi vode do poznatih prizora, pejzaža, događaja i likova ali tako da se čitaocu, spisateljskom veštinom i erudicijom Ljubice Arsić, ukazuju na nov i neobičan način. Autorka čita, gleda, sluša i zapisuje, a u njenim beleškama čitalac otkriva dubinu i inteligenciju, smele uvide, hrabrost i radoznalost istraživača, te strast da se opiše i razume uzbudljivi svet kako umetnosti tako i naše svakidašnjice.

U njenim tekstovima podjednako su važni radoznalost čitaoca, koji halapljivo poseže za čitanjem i želja pisca da svet prepun pitanja uobliči na svojstven način, ne nalažući sebi da mnogo pametuje, ali da nikako ne potceni pamet i obrazovanje.

Promo / Laguna

Da li će ubuduće voditi ljubav samo oni posebno inspirisani i nadareni? Kako se slika poljubac? Zašto se roditelji plaše bajki? U kakvoj su vezi Sfinga, Mona Liza i pevačica Madona? Da li je Kazanova bio ljudožder? Ko ne želi da pokazuje svoja osećanja? Čime je Geteov junak Faust povezan sa video-igricama? Šta je sreća? Kako su neki pisci preživeli „magareće godine“? Samo su neka od pitanja na koje Arsićeva daje odgovor.

– Pitanja, kroz koja odajem počast umetničkoj prošlosti bez koje nema književnosti ali ni razumevanja vremena u kojem živimo, jesu ona koja postavlja svaki osvešćeni čitalac. Književnost mi je poslužila kao posuda u koju sam sakupila prizore velikog slikarstva, filmske umetnosti, razmišljanja o nasilju i zlu ne bih li i čitaoca podstakla na razmišljanje kako je celokupna umetnost neophodna da bismo lepše i uzbudljivije živeli. Da li je prijatan život postao utopija? I ovo je tema o kojoj treba misliti, ali je sigurno da nada postoji sve dok nas svet privlači i tera da ga preispitujemo našom radoznalošću – kaže Ljubica.

Kako iz izdavačke kuće Laguna naglašavaju, ove maštovite priče-eseje teško je smestiti u jednu fioku. “One su destilat književnosti. Bilo da proučavaju istoriju osmeha, razmišljaju o proricanju i tetoviranju, o razlici između ljubavi opisane u knjigama i one u stvarnom životu ili slikaju verenice poznatih pisaca, zapažanja Ljubice Arsić prati zajednička misao: život je uglavnom veliki nesporazum iz kojeg se rađa umetnost kao najveće čudo.”

„Pročitano sa usana“ se može naći u svim knjižarama Delfi, Laguninim klubovima čitalaca, onlajn knjižari i na sajtu.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike