"Ruski konzul" otvara Filmski festival u Sopotu: 52. izdanje Sofesta pod sloganom "Crno-sivo u koloru"

26.06.2024

13:10

0

Više od 30 ostvarenja u glavnom programu

"Ruski konzul" otvara Filmski festival u Sopotu: 52. izdanje Sofesta pod sloganom "Crno-sivo u koloru"
Film "Ruski konzul" - Copyright Promo/Goran Đukanović

Besplatne projekcije filmova, takmičarski i dečiji program, počasne projekcije, bogat prateći program uz fijakere... samo je deo programa smotre Filmskog festivala u Sopotu koji će biti održan od 1. do 6. jula u Centru za kulturu u Sopotu, najavili su juče organizatori na konferenciji za medije u Jugoslovenskoj kinoteci u Beogradu.

R.Z./ATAImages
 

Filmski festival u svom 52. izdanju, a pod sloganom "Crno-sivo u koloru" otvoriće izložba slika Ratomira Pantića Zviškog i eksponata Filmskih novosti i Jugoslovenske kinoteke, defile filmskih ekipa i gostiju festivala.

U glavnom programu više od 30 filmova

Posle toga, sledi dodela nagrade "Statuta Sloboda" Pegi Popoviću, Filmskim novostima i Jugoslovenskoj kinoteci za izuzetan doprinos filmu i kulturi, kao i nastup KUD-a "Kosmaj" iz Sopota i koncert grupe "Husa i movie band".

U glavnom programu je preko 30 filmova od kojih za nagradu konkurišu 23 ostvarenja, a najavljene su i počasne projekcije tri dokumentarna filma.

R.Z./ATAImages
 

- I 52. festivalska smotra sačinjena je u formatu nacionalnog filmskog festivala, uključujući i najbolje naslove manjinskih koprodukcija, čime čuvamo tradiciju pokazivanja dobrih primera sledbenika duha bivše moćne jugoslovenske kinematografije. Neće izostati ni posebna programska horizontala filmova za najmlađe... - najavio je umetnički direktor festivala  Aleksandar Avramović u svom govoru.

Bogat prateći program

Predsednik odbora Živorad Milosavljević istakao je da je organizacija ovogodišnjeg festivala bila izazovna zbog sve većih rashoda koji organizacija festivala nosi sa sobom.

R.Z./ATAImages
 

- Uprkos izazovima, ovo je manifestacija koja već godinama potvrđuje da se u Sopotu voli film. Pored filmova, na programu su i razna dešavanja, kao i bogat prateći program sa različitim gurmalucima. Ovim festivalom želimo da se vratimo kulturi... - rekao je između ostalog, Milosavljević.

Ove godine prvi put likovna kolonija

Direktorka centra za kulturu Sopot Dragana Čolić rekla je da se ove godine očekuje veći broj posetilaca festivala.

- U toku su završne pripreme festivala. Sopot je turistička destinacija pa očekujemo i naše sugrađane, ali i Beograđane. Na sajtu gradske opštine i putem društvenih mreža objavićemo program i zakazane filmove za svaki sledeći dan. Ono što je novost u okviru pratećeg programa je i likovna kolonija čije slike će biti prenete u portu manastira Tresije, a nakon toga biće organizovana i postavka istih u okviru izložbe - kaže Čolić najavljujući program.

R.Z./ATAImages
 

Za bioskopske nagrade, kako kažu organizatori, u konkurenciji su filmovi koji su već imali "svoj bioskopski i festivalski život između dva festivala".

Film "Ruski konzul" otvoriće SOFEST, a tokom narednih dana biće prikazani i filmovi Beograd 92", "Prigušivač", "Manja", "Koma", "Svilen konac", "Ako ne padne kiša", "Samo kad se smejem" i mnogi drugi.

Promo/Vision Team
 

Neki od filmova u okviru programa namenjenih deci su "Pačija posla", "Lesi, nova avantura" i "Kung Fu panda 4". Filmom "Najbolji golman na svetu" biće obeleženo evropsko prvenstvo u fudbalu. Karte su, uz obaveznu rezervaciju, besplatne za sve projekcije.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike