Žarko Laušević i Nebojša Dugalić u najtužnijoj priči o Kosovu: "Ruski konzul" od danas u bioskopima (FOTO/VIDEO)

07.03.2024

13:35

0

Autor: Dejan Ćirić

Film se sastoji iz dve velike dramaturške celine

Žarko Laušević i Nebojša Dugalić u najtužnijoj priči o Kosovu: "Ruski konzul" od danas u bioskopima (FOTO/VIDEO)
Film "Ruski konzul" - Copyright Promo/Goran Đukanović

Domaći film "Ruski konzul" u režiji Miroslava Lekića, prema istoimenom romanu Vuka Draškovića, od danas ulazi u redovnu bioskopsku distribuciju širom Srbije.

Promo/Laguna
 

Ovim ostvarenjem svečano je zatvoren 52. FEST, 3. marta na velikoj sceni Mts Dvorane. Naslovnu ulogu tumači nedavno preminuli glumac Žarko Laušević, a ovo je ujedno bio i njegov poslednji film koji je u bogatoj karijeri snimio. Upravo je Laušević posthumno dobio najglasniji i najduži aplauz na kraju projekcije 3. marta, što je tada bilo izuzetno emotivno za sve pristune.

Promo/Vision Team
 

“Rusija će opet postati Rusija, a Kosovo će opet biti srpsko“ 

Radnja filma i istoimenog romana "Ruski konzul" (1988) odvija se unazad 50 godina u bivšoj Jugoslaviji i prikazuje kompleksan odnos srpskog i albanskog naroda. Politička i društvena drama prati sudbinu srpskog doktora - psihijatra Iliju Jugovića (Nebojša Dugalić) koji nakon iznenadne smrti pacijentkinje u Beogradu, po kazni partije, odlazi na Kosovo, u Prizren. Tamo je dobio posao lekara opšte prakse u lokalnoj bolnici gde je upoznao profesora istorije Ljuba Božovića (Žarko Laušević), koji je umislio da je izvesni "Ruski konzul".

Promo/Vision Team
 

Misteriozni psihijatrijski pacijent tvrdi da će uskoro “Rusija opet postati Rusija, a Kosovo će opet biti srpsko“ i privlači gnev lokalnih albanskih moćnika koji nameravaju da isele i oteraju sa Kosova kompletno srpsko stanovništvo. Upravnik bolnice (Svetozar Cvetković) u početku deluje da podržava doktora Jugovića u svemu što radi, posebno oko slučaja "Ruskog konzula", ali se ubrzo ispostavlja da nije baš tako, te da je i on saučesnik nemilih događaja u strahu za svoj život, tako da mu zataškavanje nije nimalo strano.

Promo/Vision Team
 

Ilija Jugović se posebno zainteresuje za slučaj svog pacijenta izvan svojih nadležnosti, jer proradi ono ljudsko i moralno u njegovom biću i želi da mu pomogne na sve načine da se spasi od albanskog tiranina Beriše (Visar Vishka). Tako se rađa produhovljeno, ljudsko i sadržajno prijateljstvo između Božovića i Jugovića, koji ostvaruje lep odnos i sa Ljubinom ženom (Paulina Manov) i kasnije brine za njihovog sina.

Spajanje sudbina Srba i Albanaca

Film se sastoji iz dve velike dramaturške celine, kada je Jugović na slobodi i kada, nakon nameštenog suđenja, biva sklonjen u zatvor, zbog zločina koji nije počinio. Tako iz žanra društveno političke drame scenario se pretvara u standardni zatvorski film u kome se ponovno spajaju sudbine Srba i Albanaca, ovog puta u jednom zatvorskom krugu. Publika sve vreme želi i očekuje kosmičku pravdu da se dogodi, mada deluje, kako radnja odmiče, da su sve nade potonule da se to može ispuniti.

Promo/Vision Team
 

Scenario filma prema romanu napisao je režiser Miroslav Lekić, uz saradnju dramskog pisca Igora Bojovića i književnika Vladimira Tabaševića. Glumački sasvim očekivano dominira isključivo Žarko Laušević koji zaslužuje da mu se posthumno dodele sve moguće nagrade za ovako uzvišenu testamentarnu ulogu.

Promo/Vision Team
 

Posebno iznenađenje je makedonski glumac Visar Vishka kao zastrašujući negativac Beriša. I glumica Danica Radulović je odigrala upečatljivu i snažnu rolu žene koja se prepušta sistemu umesto da se protiv njega bori. Zapažene uloge u ovom filmu ostvarili su još Mensur Shafqiu, Petar Zekavica, i nedavno preminuli makedonski glumac Meto Jovanovski. Tu su još - Slaviša Čurović, Enver Petrovci, Nada Macanković, Vahid Džanković, Ljubiša Savanović, Konstantin Fidanov, Milan Čučilović, Igor Damjanović, i mnogi drugi.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike