Dodeljeni "srpski Oskari": Petru Benčini nagrada “Bata Živojinović” (FOTO)

11.07.2022

08:00

0

Predsednica žirija bila je naša poznata glumica Snežana Bogdanović

Dodeljeni "srpski Oskari": Petru Benčini nagrada “Bata Živojinović” (FOTO)
Copyright Petar Benčina ATAImages/Antonio Ahel

50. Filmski festival u Sopotu završen je sinoć svečanom dodelom nagrada jubilarnog izdanja festivala koji je realizovan u produkciji Centra beogradskih festivala, uz saradnju sa Centrom za kulturu Sopot.

Predsednica žirija bila je naša poznata glumica Snežana Bogdanović, koja već dugi niz godina živi u inostranstvu. Pored nje članovi žirija bili su glumac Andrej Šepetkovski i Radenko Ranković profesor Fakulteta dramskih umetnosti.

Foto: Promo Cebef
 

Nagrada Gran pri festivala dodeljena je producentu Art & Popcorn za najbolji film "Strahinja Banović"

U obrazloženju žirija stoji da je „Strahinja Banović“ ljubavna priča o oprostu koja glavnog junaka poistovećuje sa jednim od najlepše napisanih likova u našoj epskoj poeziji.

Smeštajući radnju ove drame u izbegličke kampove, Stefan Arsenijević se istovremeno bavi najvećom migrantskom krizom u savremenoj istoriji. Govoreći o svim izmeštenim i nesrećnim putnicima u potrazi za boljim životom, kao i gubitku naše empatije, on nas podseća da ne postoje ONI i MI. Postojimo samo mi.

Foto: Promo Cebef
 

 - Baš sam sada razmišljao kako je uvek lepo doći u Sopot, prvi put sam ovde bio 1996. konkurisao sam na FDU, i nisu me primili..nisam bio tako dobro raspoložen, stvari se menjaju. Hvala puno, hvala žiriju na lepom obrayloženju i HVALA! - poručio je sinoć Stefan Arsenijević primajući nagradu.

Nagrada za najbolju režiju pripala je Dušanu Miliću za film "Mrak" .

- Dušan Milić u osobenim i briljantno promišljenim rediteljskim postupkom izgradio jedinstvenu i uzbudljivu atmosferu koju dosledno sprovodi od početka do kraja filma i gradira do usijanja. Dušan nas od prvog kadra uvuče u misaoni  proces, previranja i bol sjajnih i potresnih glavnih junakinja, te time budi duboku sapatnju sa svakim ugroženim ljudskim bićem na planeti- piše u obrazloženju žirija.

Film "Mrak" Promo/Yana Lozeva
 

Reditelj je primajući ovu nagradu izjavio:

 - Nikada nisam dobio lepšu nagradu od ove, moram da pohvalim predsednika opštine, ova statua je stvarno pravi „srpski Oskar“. Posebno se zahvaljujem žiriju koji je prepoznao naš težak rad, i nadam se da će film ostati da živi u barem srpskoj publici - izjavio je Milić.

Nagrada “Mira Stupica” za najbolju žensku ulogu dodeljena je Sanji Marković u filmu "Toma".

- Mlada glumica Sanja Marković je, po stavu žirija, sa izuzetnom preciznošću, uz totalnu transformaciju, fino iznijansiranim sredstvima i nesvakidašnjim  šarmom duboko proživela lik Tomine brižne i namučene supruge i preplavila nas ljubavlju. Njena Goca je za vrlo kratko vreme postala naša voljena rođaka ili plemenita komšinica koju smo oduvek poznavali- navodi se u obrazloženju žirija.

Sanja Marković Foto: Antonio Ahel/ATAImages
 

Nagrada “Bata Živojinović” za najbolju mušku ulogu pripala je Petru Benčini.

Žiri je odlučio da  uz neosporno briljantne uloge glavnih protagonista filma "Toma", ukaže na isto tako sjajne uloge ostalih glumaca i nagradu za najbolju mušku ulogu dodeli Petru Benčini za ulogu doktora u filmu "Toma". Petar je prema mišljenju žirija suptilnim glumačkim sredstvima snažno dočarava lik doktora i gotovo nevidljivo, ali ubedljivo i veoma dirljivo transformiše njegov život i karakter pred pred našim očima.

- Ovaj film, ova uloga i ova nagrada će nas zauvek vezivati, hvala svima! - poručio je Benčina.

Nagrada Žirija publike za najbolji film dodeljena je producentu debitantskog filma "Usekovanje", Košutnjak filma.

Foto: Maja Medić
 

Predsednica žirija publike Nada Savkić uručila je nagradu u ime žirija publike.

- "Usekovanje" od samog početka ima veoma težak zadatak u  pokušaju da pruži odgovore na teška i mučna pitanja, koja predstavljaju nepremostive prepreke društva u kom živimo i koji svojim duhovitim i originalnim dijalozima suptilno isporučuje poruke i otklanja zavesu sa depresivnih tema navodeći na razmišljanje. Sve je to uslovilo snažan aplauz i uzvike oduševljenja prisutnih gledalaca upućene ekipi filma na  kraju njegove sopotske premijere - navodi se u obrazloženju žirija.

Producent  Zoran Janković je preuzeo statuetu ponosan što je ovo treća nagrada Košutnjak filmu kao producenta.

Promo / FCS
 

- Jako smo se lepo proveli na premijeri, koja je doduše zbog nevremena prekinuta, ali je drugo prikazivanje bilo možda još bolje nego što bi prvo bilo! Ovo mi sve puno znači i pozdrav za ekipu i organizaciju festivala - poručio je Janković.

U okviru programa SOFEST PLUS publika će 12. jula u Domu omladine Beograda moći besplatno da pogleda nagrađene filmove.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike