Mikiju Manojloviću uručen "Zlatni pečat" Jugoslovenske kinoteke: Zahvalnost velikanima koji su mu omogućli "večni život" (FOTO)

07.06.2024

09:00

0

Autor: Dejan Ćirić

U njegovoj karijeri ništa ne bi bilo kao što jeste da nije bilo njih

Mikiju Manojloviću uručen "Zlatni pečat" Jugoslovenske kinoteke: Zahvalnost velikanima koji su mu omogućli "večni život" (FOTO)
Copyright ATA Images/M.A.

Jugoslovenska kinoteka sinoć je obeležila 75 godina postojanja svečanošću na kojoj je uručen "Zlatni pečat" glumcu Predragu Mikiju Manojloviću i otvoren je 26. Festival nitratnog filma.

Na Dan Kinoteke, njen direktor Jugoslav Pantelić uručio je Manojloviću "Zlatni pečat", najviše priznanje ove institucije za doprinos filmskoj umetnosti, a svečanosti je prisustvovao i ministar kulture Nikola Selaković.

ATA Images/M.A.
 

Zahvalnost čuvenim rediteljima

U obraćanju pred zvanicama u dvorani Kinoteke "Makavejev", Manojlović je istakao da je sa "Zlatnim pečatom" doživeo čast koju nije očekivao.

- Možda sam je nekad ranije očekivao, ali je ona ipak stigla na vreme - rekao je glumac, čija je izuzetno bogata karijera ilustrovana kratkim odlomcima iz filmova kao što su "Otac na službenom putu", "Andergraund", "Rane", "Mi nismo anđeli" i drugi. Manojlović je dodao da u njegovoj karijeri ništa ne bi bilo kao što jeste da nije bilo reditelja Aleksandra Đorđevića, Srđana Karanovića, Rajka Grlića, Emira Kusturice, Gorana Markovića, Gorana Paskaljevića i profesora Vatroslava Mimice.

ATA Images/A.K.
 

- Šta vezuje ove ljude osim toga da su prepoznali u meni neki dar? Vezuje ih velika obrazovanost, ogroman talenat, veliki rad, strahovita kreativnost i različitost. Veoma sam bogat čovek što sam imao mogućnost da se sa takvim ljudima sretnem - poručio je Manojlović.

Prema njegovim rečima, ''oni su omogućili njegov večni život, koji će ostati zapisan na filmskim trakama pohranjenim u Kinoteci''. Prisetivši se snimatelja Tomislav Pintera, glumac je rekao da je imao poverenje u njega i dao mu svoju kameru da snimi dva kadra na filmsku traku, i tom prilikom je uvideo koliko je "oko snimatelja pod velikim pritiskom". Manojlović je rekao da jako voli film "Stric", u kome postoji video materijal, koji je on snimio.

ATA Images/A.K.
 

Najviši domet naše umetnosti svih vremena

U svom obraćanju, Selaković je ocenio da je Manojlović kao čovek, lik i umetnik ugrađen u istoriju našeg filma i doživljaja filma mnogih generacija.

- Gotovo nepregledan i sjajan opus ovog umetnika spada u najviše domete naše umetnosti svih vremena. Rečenice njegovih likova postale su uzrečice ugrađene u duh našeg jezika -istakao je ministar. Selaković je rekao da 75 godina predstavlja značajan jubilej Kinoteke kao ustanove kulture od najvišeg nacionalnog značaja, a poklonici filma širom sveta znaju da Srbija baštini jednu od najznačajnih i najbogatijih filmskih kolekcija, u kojoj posebno mesto pripada nitratnom filmu. Podsetivši da je "Srbija jedna od prvih zemalja u svetu u kojima je bioskopske sale ozarilo svetlo filma", Selaković je dodao i da gledajuči nitratni film, bivamo uvučeni u svet stvarniji od stvarnosti.

Tanjug/Vladimir Sporčić
 

Mesto gde se ide ritualno

Jugoslav Pantelić je naveo da biti na čelu najznačajnije ustanove za brigu o filmu kod nas "budi osećaj zadovolljstva, velike časti i odgovornosti".

- Za generacije i generacije Kinoteka predstavlja hram filma, mesto gde se ide gotovo ritualno, mesto susreta sa drugima, ali i sa samim sobom - rekao je Pantelić. Kako je naglasio, zadatak Koniteke je da bude čuvar i promoter vrednosti, garant sigurnosti i poverenja, ali i da bude otvorena za promene, da resurse stavi na rapolaganje zahtevima vremena i da neguje novu publiku.

ATA Images/M.A.
 

Upravnik Arhiva kinoteke Aleksandar Erdeljanović zvanično je otvorio Festival nitratnog filma u okviru kojeg će do 16. juna biti prikazano 40 filmova iz 23 zemlje Evrope, Azije i Severne Amerike.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike