Zaljubljeni vladar koji se suočava sa Srbijom utonulom u blato: Predstava "Knjaz" povodom godišnjice atentata na Mihaila Obrenovića (FOTO)

04.06.2024

14:15

0

Publika prati ličnu, porodičnu, društvenu i političku dramu, jednog pesnika i prosvećenog apsolutiste

Zaljubljeni vladar koji se suočava sa Srbijom utonulom u blato: Predstava "Knjaz" povodom godišnjice atentata na Mihaila Obrenovića (FOTO)
Knez Mihailo Obrenović - Copyright Wikipedia

Na godišnjicu atentata na Mihaila Obrenovića, u Madlenijanumu će biti izvedena drama "Knjaz". Posle veoma uspešne premijere u februaru, koja je izazvala veliko interesovanje kako publike, tako i medija, ova drama će se ponovo igrati 10. juna u 20 časova, na Maloj sceni.

Promo/Zoran Škrbić
 

Poslednje delo u nizu o znamenitim istorijskim ličnostima i srpskim vladarima Miodrag Ilić je upriličio za scenu, izabravši muziku, projekcije koje prate svedenu scenografiju i kostime koje je odabrala Milica Bajić Đurov, dok je za video zadužen Zvonko Jelušić.

Sugestivna gluma kompletnog ansambla

U veoma sugestivnoj glumi Nebojše Milovanović kao Kneza Mihaila, Milice Janketić kao Knjeginje Julije, Branka Jerinića kao Miloša Obrenovića, Bojana Žirovića kao Anastasa Jovanovića, Milana Cacija Mihailovića kao Dr Karla Paceka, Katarine Žutić kao Anke Konstantinović, Jelice Sretenović kao Tomanije Obrenović i mlade Ksenije Repić kao Katarine pratimo bogat unutrašnji život velikog srpskog prosvetitelja u dramatičnim istorijskim okolnostima, a koga su još zvali i "balkanski Hamlet", i koji je tragično okončao  život u atentatu, 10. juna 1868. godine, pod nikada do kraja razjašnjenim okolnostima, čime se i završava ovaj komad.

Promo/Zoran Škrbić
 

Miodrag Ilić, koji je nedavno proslavio 65 godina svog bogatog umetničkog rada, je fino iznijansirao karakter mladog, prosvećenog, zaljubljenog vladara, koji se u svojoj vladavini suočava sa zaostalom, nepismenom, u blato utonulom Srbijom devetnaestog veka.

Prometejsko žrtvovanje

Publika prati  ličnu, porodičnu, društvenu i političku dramu, jednog pesnika i prosvećenog apsolutiste koji je u Srbiji uspostavio moderan društveni sistem i zakonitost i konačno oslobodio zemlju od turskog jarma.

Njegovo prometejsko žrtvovanje, njegova vera i zanos, osnovni su motivi drame. Paralelno pratimo krah njegovog bračnog života sa knjeginjom Julijom i upliv u incestuoznu vezu sa mladom rođakom Katarinom, što komadu daje melodramski karakter.

Tanjug/Marko Đoković
 

Ovo neobično, „eksperimentalno“ izvođenje, plenilo je pažnju gledalaca zahvaljujući vešto komponovanom, zanimljivom dramskom predlošku autora i njegovoj jezgrovitoj režiji, kao i nadahnutom angažovanju odlične osmočlane ekipe glumaca.

Dobili smo višeznačnu, emocijama prožetu predstavu impresivnog dejstva, pri čemu nikome nije zasmetalo to što su se glumci služili ukoričenim tekstom.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike