Partizanske pesme dobile poseban status u Sloveniji: Za buduće generacije

04.06.2024

10:15

0

Autor: Dejan Ćirić

Postale su izuzetno popularne posle rata

Partizanske pesme dobile poseban status u Sloveniji: Za buduće generacije
Copyright Youtube/yu0laki jugoslovenskipartiz911

Partizanske pesme, nastale tokom Drugog svetskog rata, upisane su nedavno u slovenački registar nematerijalne kulturne baštine.

Ove pesme postale su izuzetno popularne posle rata, a inicijativu da se uvrste u registar nematerijalne kulturne baštine pokrenuo je Partizanski hor iz Ljubljane, koji je nedavno objavio na Fejsbuku da se odlučio na ovaj korak kako bi nekoliko stotina pesama, koje su čuvane u nekoliko biblioteka i arhivu, bile sačuvane za buduće generacije, prenosi agencija STA.

Partizanske jedinice na Trgu Republike u oslobođenom Beogradu/Wikipedia
 

Stub državne muzičke produkcije i obrazovanja

Slovenačke partizanske pesme potiču od pobunjeničkih i narodnih ratnih pesama nastalih tokom Drugog svetskog rata, navodi se u saopštenju Ministarstvu kulture Slovenije. Prvobitno su ove ratne, revolucionarne i pobunjeničke pesme pevale vokalne grupe vojnika koje su bile deo amaterskih pozorišnih ili kulturnih grupa i izvodile su se na kulturnim događajima u partizanskim jedinicama ili na oslobođenim teritorijama.

U aprilu 1944. godine, počela je sa radom Pevajuća četa, poznata i kao Hor Invalida, u kojoj je nastupalo 17 vojnika koji su se oporavljali u partizanskoj bolnici, a potom je nastavio da ih izvodi Partizanski hor.

Wikipedia
 

Posle Drugog svetskog rata, partizanske pesme bile su stub državne muzičke produkcije i deo formalnog obrazovanja. Nakon 1991. godine, sa demokratizacijom, partizanske pesme su se izvodile uglavnom na neformalnim mestima, ali od 2020-ih, određeni horovi i pevačke grupe ponovo su otkrili partizanske pesme i njihov kulturološki potencijal.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike