Ludo putovanje bivšom Jugoslavijom u narandžastom Zastavinom kombiju: U potrazi za uspomenama (FOTO)

05.06.2023

09:30

0

Autor: Dejan Ćirić

Filmska ekipa snimila je dokumentarac o fabrikama u kojima se proizvodilo to vozilo

Ludo putovanje bivšom Jugoslavijom u narandžastom Zastavinom kombiju: U potrazi za uspomenama (FOTO)
Zastava - Copyright Printscreen/YouTube

Reditelj Jugoslav Nikolić je polovinom maja sa svojom ekipom, u starom Zastavinom kombiju 850 AK, obišao sve republike bivše Jugoslavije, kako bi snimio dokumentarac o fabrikama u kojima se proizvodilo to vozilo.

Profimedia
 

Nikolić je rekao da se premijera može očekivati na jesen, a do tada ima dosta posla jer je snimljeno mnogo materijala koji treba "ukomponovati u jedan, možda dva filma".

Uzbudljivih devet dana

- Lud tempo - za devet dana obišli smo bivšu Jugoslaviju. Glavni glumac je Zastavin kombi narandžaste boje - ne možete ga promašiti. Tema je obilazak fabrika koje su pravile delove za njega. Neke još uvek postoje, neke više ne - otkrio je Nikolić.

Tanjug/Strahinja Aćimović
 

Na ideju za film došao je pošto je saznao da su u fabrikama širom Jugoslavije pravljeni delovi za Zastavin kombi 850 AK, kog je njegov prijatelj, mašinski inženjer Dušan Dimitrijević, kupio pre nekoliko godina kod Kuršumlije.

Svuda dobro dočekani

Uz Dimitrijevića i drugog snimatelja Dimitrija Damljanovića, Nikolić se nedavno otisnuo na put po svim republikama bivše Jugoslavije i ističe da su "svuda bili dobro dočekani". Otkrio je i da mu je veza u Splitu za 20 minuta obezbedila razgovor sa čovekom koji je radio u Jugoplastici, i koju mu je ispričao priču o vremenu provedenom u fabrici.

Tanjug/Strahinja Aćimović
 

Beskućnik Dendi

Dva autorska dokumentarna filma o beogradskom beskućniku, nekadašnjem baletskom umetniku Nikoli Vraniću, "Beskućnik Dendi“ i "Pazi! - Beskućnik Dendi 2“, Nikolić će prikazati zajedno prvi put u bioskopu, 21. juna u Kulturnom centru Beograda.

Najavivši da ima u planu da na leto i jesen snima treći deo, dodao je da Vranića i dalje svakodnevno viđa.

- Nažalost, i dalje nema svoj stan, ali ima najbolje patike, cipele, košulju i sako, pije najskuplji viski i puši najskuplje cigarete - zaključio je Nikolić.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike