Zgrada sa Benksijevim muralom na aukciji: Početna cena 16 miliona dolara (FOTO)

05.09.2022

14:00

0

Postoji mogućnost da budući vlasnik ukloni, a zatim proda mural

Zgrada sa Benksijevim muralom na aukciji: Početna cena 16 miliona dolara (FOTO)
profimedia-0232893047 - Copyright Potpis slavnog umetnika koji krije svoj identitet Profimedia

Zgrada u Los Anđelesu na kojoj se nalazi mural najpoznatijeg strit umetnika na svetu Benksija je na aukciji.

Modni dizajnerski tandem, Tarina Tarantino i Alfonso Campos, vlasnici zgrade izgrađene u periodu nemog filma, zajedno sa agentima za nekretnine procenili su vrednost same zgrade na 16 miliona dolara. Međutim, zbog murala svetski poznatog Benksija zgrada bi mogla dostići vrednost koja bi bila duplo veća.

Na zgradi se nalazi Benksijevo delo "Devojčica na ljuljašci".

Dizajnerski dvojac je kupio zgradu sa sedam spratova 2007.godine, za četiri miliona dolara. U sledećih deset godina na njeno renoviranje potrošili su 1,8 miliona. 

Deo zgrade su namenili za prostorije za svoj modni brend, a deo su iznajmljivali. S obzirom na pandemiju koja je teško pogodila Los Anđeles, ubrzo su mnogi otkazali zakup prostorija, a modni dvojac je proglasio bankrot.

Zgradu u stilu art dekoa su projektovali Gabriel Meyer i Philip Holler, autori mnogih poznatih građevina u Los Anđelesu. Ovo zdanje je zabeleženo i u filmskoj umetnosti, u kultnoj sceni sa satom u nemom filmu iz 1923. godine "Safety Last!", sa Haroldom Lojdom u glavnoj ulozi.

Benski / Profimedia
 

Kada je 2010. godine Benksi stigao na premijeru svog dokumentarca "Exit Through the Gift Shop", ostavio je svoj poklon za fanove u Los Anđelesu. Naslikao je mural na zidu zgrade, devojčicu na ljuljašci koja je pričvršćena na veliko slovo "A" u reči "parking".

-  Ovo je nekretnina koju je izuzetno teško vrednovati. Ne možete to posmatrati samo na osnovu vrednosti same zgrade. A opet, ne možete je gledati ni samo na osnovu umetničke vrednosti murala. To je kombinacija obe strane - rekao je Jeff Azuse iz firme Hilco Real Estate, koja zastupa prodavca.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Banksy (@banksy)

Iako je Benksijeva namera da njegova umetnost bude javna i besplatna, postoji mogućnost da budući vlasnik ukloni, a zatim proda mural. U prošlosti se to dešavalo sa pojedinim Benksijevim radovima.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike