Pacovi i Kejt Mos kao Merilin Monro: U Barseloni otvoren muzej posvećen Benksiju (FOTO)

16.12.2022

08:45

0

Autor: Dejan Ćirić

Izložbeni prostor je podeljen tako da oslikava zemlje u kojima je umetnik stvarao i u njemu se trenutno nalazi više od 100 radova

Pacovi i Kejt Mos kao Merilin Monro: U Barseloni otvoren muzej posvećen Benksiju (FOTO)
Benksijev portret Kejt Mos kao Merilin Monro - Copyright Profimedia

U Barseloni je nedavno otvoren Museu Banksy - muzej posvećen britanskom umetniku. Galerija koja je donedavno nosila naziv Espai Trafalgar prethodno je ugostila izložbu radova ovog autora, pod nazivom „The World of Banksy“. Sada su odlučili da ceo prostor posvete Benksiju - i to za stalno. Zato je galerija promenila ime, a uključeno je 30 novih radova. Ideja je da svaki naredni grafit koji nastane bude postavljen u ovim prostorima.

Promo/COFO Entertainment
 

U muzeju se trenutno nalazi više od 100 radova. Grafiti, naravno, nisu originali. Radi se o reprodukcijama u realnoj veličini, kreiranim od strane 10 umetnika iz različitih delova sveta. Originalni murali i dalje se nalaze na ulicama gde ih je Benksi „ostavio“. Ili barem oni koji su preostali.

AP Photo/Andrew Kravchenko
 

Kejt Mos i pacovi

Street art jedinstven je upravo po tome što nastaje na javnim prostorima kojima svako ima pristup. Jednog dana grafit je svima dostupan, drugog se preko njega nalazi novo delo ili su, možda, gradske vlasti uplele svoje prste. Isto tako, prirodni uslovi mogu vremenom izmeniti ili čak potpuno unišititi radove. Zato muzej poput ovog mogu biti dragocena mesta koja će čuvati ova dela od njihovog nestanka. Tome muzeji, uostalom, i služe. Mada je priroda ulične umetnosti drugačija, pa ne možemo držati originalne radove u ramovima, u Barseloni su našli način kako da učine nešto približno tome.

 

 

Museu Banksy podeljen je tako da oslikava zemlje u kojima je umetnik stvarao. U muzeju se nalaze i njegovi noviji radovi, poput slike Kejt Mos, nastale po uzoru na Vorholovu Merilin Monro. Tu si i prepoznatljivi Benksijevi pacovi, simbol koji se pojavljuje na mnogim od njegovih radova. Za umetnika oni imaju posebno značenje, inspirisano „mentalitetom“ ove životinje, koja preživljava i u najprljavijim uslovima.

Profimedia
 

Medicinska sestra u odelu Supermena

Muzej je rekreirao i radove nastale za vreme pandemije, koji oslikavaju situaciju u kojoj se svet zadesio 2020. godine. Tako jedan od radova predstavlja medicinsku sestru obučenu u odelo Supermena.

Još jedno istaknuto delo je „Venecija na ulju“, serija slika koja sasvim jasno upozorava na rizik kojem je izložen ovaj italijanski grad. Benksi eksplicitno ukazuje na štetu koju trpi ovaj grad usled velikog broja turista i brodova koji prolaze venecijanskim zalivom. Kao i uvek, on svoje radove ispunjava važnim društveno-političkim porukama, na svojevrstan način, upućujući kritiku aktuelnim sistemima.

Profimedia
 

Benksi je rođen negde oko 1974. godine i pretpostavlja se da je iz engleskog grada Bristola. Sredinom 90-ih postaje prepoznatljivo ime u svetu urbane umetnosti, zahvaljujući svom jedinstvneom i pre svega provokativnom izrazu.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: journal.rs

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike