Posebno obeležje postavljeno na kuću iz detinjstva Džordža Harisona: Čaura iz koje je sa Bitlsima osvojio svet (FOTO/VIDEO)

28.05.2024

16:00

0

Autor: Dejan Ćirić

Ovo je jedna od prvih zvaničnih "plavih ploča engleskog nasleđa" koja je postavljena na imanju izvan Londona

Posebno obeležje postavljeno na kuću iz detinjstva Džordža Harisona: Čaura iz koje je sa Bitlsima osvojio svet (FOTO/VIDEO)
Džordž Harison - Copyright Profimedia

"Plava ploča engleskog nasleđa" postavljena je na dom Džordža Harisona u Liverpulu, piše NME.

Udovica pokojnog člana Bitlsa, Olivija Harison, otkrila je ploču na kući u Arnold Grou u Liverpulu. Kako prenosi BBC, ona je rekla da je to “izvor porodičnog ponosa”.

 

 

Harison, koji je preminuo 2001. u 58. godini nakon borbe sa rakom, rođen je 1943. i živeo je u kući u nizu u gradskoj četvrti Vevertri do svoje sedme godine.

Njegova čaura

Ovo obeležje je jedna od prvih zvaničnih "plavih ploča engleskog nasleđa" koja je postavljena na imanju izvan Londona.

“Bila je OK ta kuća, veoma prijatna, iako mala, i leti je uvek bilo sunčano”, napisao je Harision o domu u svojim memoarima iz 1980. “I, Me, Mine”.

Profimedia
 

Postojalo je nešto u ovim malim porodičnim mestima koja vas nauče da poštujete prostor drugih ljudi. Imao je slobodu da ode da trči niz uličicu i poseti svoju sestru, a zatim se vrati kući. To je bila velika stvar za petogodišnje dete. Ovo je bila njegova čaura, iz koje je proizašao tako neverovatan čovek sa takvom vizijom, saosećanjem i senzibilnošću - rekla je Olvija Harison.

 

 

Jedan od najvećih sinova Liverpula

- Tokom svog neverovatnog života, Džordž je često dolazio kući u Liverpul da bi ponovo proživeo sećanja koja su oblikovala njegovo detinjstvo. Njegova karijera ga je možda odvela širom sveta, ali nikada nije izgubio ljubav prema ovom gradu. On je takođe bio duboko duhovan čovek koji je koristio svoju platformu da širi poruku mira i prihvatanja. Iz tog razloga će Džordž uvek biti smatran jednim od najvećih sinova Liverpula i divno je videti trajnu počast njegovom životu u zajednici koja je pomogla da se odgaja - izjavio je Stiv Roteram, gradonačelnik Liverpula, prenosi The Independent.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike