Rešena najveća misterija u istoriji rokenrola: Posle 50 godina pronađena gitara koja je stvorila Bitlse (FOTO)

18.02.2024

11:05

0

Na njoj su nastali hitovi "Love Me Do" i "She Loves You"

Rešena najveća misterija u istoriji rokenrola: Posle 50 godina pronađena gitara koja je stvorila Bitlse (FOTO)
Bitlsi - Copyright Profimedia

Svetska potraga za jednim od najčuvenijih instrumenata, gitarom koja je stvorila Bitlse, originalnom Hofner bas gitarom Pola Makartnija je završena.

Profimedia
 

Ova gitara vraćena je Polu Makartniju posle više od 50 godina nakon što je ukradena, a nemački proizvođač Hofner potvrdio je autentičnost gitare.

Gitara kupljena za 38 dolara

U utorak je student Ruajdri Gest podelio fotografiju tog instrumenta na platformi X. Gest je tvrdio da je nasledio gitaru i da je vraćena Makartniju.

Gitara Hofner u obliku violine nestala je otprilike u vreme kada su se Bitlsi razišli, ali se sada ponovo pojavila nakon globalne potrage, objavio je Gardijan.

Makartni je instrument kupio za 38 dolara u nemačkom gradu Hamburgu 1961. godine, ali je posle osam godina gitara nestala. Korišćena je u stvaranju muzike Bitlsa tih godina, kao što su hitovi "Love Me Do" i "She Loves You".

Ovaj muzički instrument je dobio i knjigu

Projekat pronalaženja gitare pokrenula je kompanija Hofner, a njom je rukovodio Nik Vas koji je udružio snage sa dva novinara u pokušaju da reši "najveću misteriju u istoriji rokenrola".

Profimedia
 

Vas je tesno sarađivao sa Makartnijem, a o nestaloj gitari koja je sada pronađena je napisao i knjigu. Vas je za BBC rekao da ga je poznati član grupe Bitls pitao za gitaru tokom nedavnog razgovora - i tako je potraga počela a sada i uspešno završena.

Bonus video:

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike