Kris Hemsvort je pio suze Anje Tejlor-Džoj: "Furioza" je mračna i uvrnuta, a tuga pikantnija od radosti (FOTO/VIDEO)

26.05.2024

17:30

0

Autor: Dejan Ćirić

Kritičari su oduševljeni novim nastavkom čuvene franšize

Kris Hemsvort je pio suze Anje Tejlor-Džoj: "Furioza" je mračna i uvrnuta, a tuga pikantnija od radosti (FOTO/VIDEO)
Copyright Profimedia

Trenutno aktuelni svetski filmski hit "Furioza: Pobesneli Maks saga", peti deo čuvene akcione franšize Džordža Milera, koji se prikazuje i u našoj zemlji, imao je svetsku premijeru juče završenom filmskom festivalu u Kanu, gde je nagrađen osmominutnim ovacijama.

Profimedia
 

Filmovi koji stvaraju zavisnost

Film koji je koštao 168 miliona dolara dolazi devet godina nakon poslednjeg nastavka franšize "Pobesneli Maks: Autoput besa", u kome su igrali Šarliz Teron i Tom Hardi.

Miler je u Kanu rekao:

- Veoma naporno smo radili na ovom filmu i bilo je vrlo zanimljivo videtii šta mislite o njemu, dodavši da nastavlja da snima filmove o pobesnelom Maksu "jer stvaraju veliku zavisnost".

Promo/Kaelin Wade
 

Reditelj nas ovim ostvarenjem vraća u distopijski svet pustoši i ludila na točkovima, obogaćen neverovatnim kaskaderskim scenama i postapokaliptičnom dramom. U ovoj epskoj avanturi, Anja Tejlor-Džoj oživljava mladu Furiozu, koja se hrabro suočava sa nemilosrdnim izazovima opustošenog sveta. Uz Krisa Hemsvorta u ulozi zastrašujućeg antagoniste Dementusa, ovaj prednastavak slavne franšize donosi priču o počecima neustrašive heroine. Radnja filma osvetljava početke omiljene ratnice, otkrivajući kako je preživela u svetu gde je vladavina sile jedini zakon.

Profimedia
 

Dok se ceo svet raspada, mladu Furiouzu otima i odvodi horda bajkera predvođena ratnim vođom Dementusom. Prolazeći kroz Pustoš, nailaze na naselje Citadela kojom vlada Besmrtni Džo. Dok se dva Tiranina bore za prevlast, Furiouza mora da preživi mnoge izazove u Pustoši, dok pokušava da se vrati kući. Publika će biti svedok ne samo Furiozinog fizičkog petnaestogodišnjeg putovanja, već i njene unutrašnje borbe za pronalazak svog identiteta i osećaja pripadnosti.

Profimedia
 

Mračna i krajnje uvrnuta

"Reditelj Džordž Miler kombinuje brzinu, gracioznost i eksplozivno nasilje, oponašajući vesterne Sema Pekinpoa, pa čak i, povremeno, rad Čarlsa Dikensa", piše kritičar Independenta.

Vulture za film navodi: "Furioza - mračna, stabilna i krajnje uvrnuta - podsetnik je da ništa od ovih stvari ne bi trebalo da bude kul".

Promo/Jasin Boland
 

"Miler je tako divlje inventivan reditelj da je bilo lako zaboraviti da nastavlja da snima filmove o kraju života kakav poznajemo. Prava je eksplozija gledati njegove likove kako se bore oko nafte, vode i žena, ali iako sam ga dugo smatrao sjajnim filmskim stvaraocem, tek sa 'Furiozom' sada razumem da je on i jedan prorok propasti", kaže kritičar New York Times-a.

Tuga je pikantnija

Gardijan ističe koliko su Tejlor-Džoj i Hemsvort sjajan par, tvrdeći da upravo Anja prodaje ovaj nastavak, ali i da je Kris blizu da zaseni ceo film, međutim Miler drži fokus na humoru kao komičnom olakšanju od svega. Glumac je zaista veoma zabavan kada Dementus insistira da proba Furiozine suze jer je čuo da suze tuge imaju drugačiji ukus od suza radosnica. Tapkajući ih po jeziku, razmišlja: „Tuga je pikantnija - ljuta!“

Profimedia
 

Prethodni film je osvojio šest Oskara i zaradio preko 380 miliona dolara širom sveta, a očekuje se da će "Furioza" nadmašiti ovaj uspeh.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike