Raspisan poziv za učešće na 2. Memorijalnom takmičenju mladih kompozitora "Andrija Čikić": Sećanje na dečaka ubijenog u "Ribnikaru"

22.05.2024

16:15

0

Autor: Dejan Ćirić

Konkurs je otvoren do 1. oktobra 2024. godine

Raspisan poziv za učešće na 2. Memorijalnom takmičenju mladih kompozitora "Andrija Čikić": Sećanje na dečaka ubijenog u "Ribnikaru"
Copyright Tanjug/Marko Đoković

Kolarčeva zadužbina je raspisala poziv za učešće na 2. Memorijalnom takmičenju za najbolje mlade kompozitore "Andrija Čikić" u znak sećanja na mladog pijanistu i kompozitora, tragično stradalog u maju 2023. godine u Osnovnoj školi "Vladislav Ribnikar" u Beogradu.

Na konkurs, koji se organizuje pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture Srbije, mogu da se prijave mladi od 10 do 19 godina sa jednom kompozicijom za klavir ili bilo koji drugi harmonski instrument, u trajanju od tri do pet minuta.

Konkurs je otvoren do 1. oktobra 2024, a propozicije takmičenja su dostupne na sajtu Kolarčeve zadužbine (www.kolarac.rs).

Promo/Kolarac
 

Prošlogodišnji dobitnici nagrada

Na prošlogodišnjem takmičenju, u kategoriji od 10 do 14 godina, prvu nagradu je dobio Marko Živković za kompoziciju "Na krilima", drugonagrađeni je bio David Božić za "Nebeski put", a treću nagradu je dobio Pavle Tadić, autor kompozicije "San jednog dečaka".  

Dobitnici počasnih nagrada su bili Bogdan Andrić za "Rapsodiju br. 1 u h-molu", Jovan Jovanović za "Komad u h-molu" i Andrej Stojanović za "Norvešku sonatu", dok je specijalna nagrada pripala osmogodišnjem Pavlu Ćoroviću, kao najmlađem učesniku takmičenja, za kompoziciju "Bežanje iz a-mola".

Promo/Kolarac
 

U kategoriji od 14 do 18 godina, laureat je bila Mia Janković za kompoziciju "Odlazak", Mia Lehki je bila drugonagrađena za kompoziciju "Sylva", dok je dobitnik treće nagrade bio Josip Gorjanac za kompoziciju "Remniniscenza".

Počasne nagrade su dobili Sara Janevska za kompoziciju "Ahil", Lana Prica za "Deo sveta" i Peđa Hočevar za "Valcer u cis-molu", a specijalnu nagradu Lav Vozlić za kompoziciju "Na prstima".

Promo/Kolarac
 

Andrija Čikić je rođen 5. marta 2009. godine u Beogradu. Interesovanje za muziku je pokazivao od najranijeg detinjstva, a klavir je svirao od šeste godine.

Dobitnik je više prvih nagrada na nacionalnim i međunarodnim muzičkim takmičenjima, kao i dobitnik specijalne nagrade za izvođenje kompozicije "Burgmuller Etude D-dur" 2019. godine. Nastupao je na više koncerata i učestvovao na međunarodnom takmičenju VIRTUOZI V4+, SVIRAMO ZAJEDNIČKIM JEZIKOM. Bio je član nacionalnog žirija koji je ocenjivao izvođače na Dečjoj pesmi Evrovizije, održanoj u novembru 2020. godine.

Pored muzike, voleo je jezike, matematiku, sport, trenirao je tenis. Bavio se i fotografijom i izradom zanimljivih video zapisa. I pored mnogobrojnih angažovanja uvek je nalazio vremena za druženje sa vršnjacima

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike