Besplatni koncerti u Beogradu u maju: Od male škole bontona do međunarodnog festivala harfe

13.05.2024

17:35

0

Puno dobrih nota u više različitih kulturnih institucija

Besplatni koncerti u Beogradu u maju: Od male škole bontona do međunarodnog festivala harfe
Copyright Profimedia

Tokom maja u nekoliko kulturnih institucija Beograđani mogu da uživaju u besplatnim koncertima klasične muzike.

Profimedia
 

Na repetroarima različitih institucija se nalazi "muziciranje"  mladih muzičkih nada ali i prekaljenih muzičara kao i mala škola bontona odnosno lekcije o slušanju muzike.

Međunarodni festival harfe na Kolarcu

Kolarac je tradicionalno rezervisan za dobru klasičnu muziku. Tako će u četvrtak 16. maja u 20 časova biti održan koncert učenika MŠ „Slavenski“.

U nedelju 19. maja u terminu matinea u 11 časova u okviru programa Beogradske promenade biće održan koncert Beogradskih madrigalista. Ponedeljak 20. maja veče u 20 časova je rezervisano za, Mešoviti hor i orkestar FMU a na programu je muzika Rajka Maksimovića / Testament.

Printscreen/Google Maps
 

U subotu 25. maja u 11 časova biće organizovana "Mala škola bontona" odnosno "Kako se sluša koncert" a voditelj je Miloš Milovanović. U okviru programa Beogradske promenade, u nedelju 26. maja u 11 časova biće održan koncert orkestra „Borislav Pašćan“.

U utorak 28. maja u 20 časova, nastupa Simfonijski orkestar Juventus, na klaviru biće Magdalena Nešković, dirigent, Mihajlo Miletić, a na programu su dela Griga i Betovena.

U sredu, 29. maja u 20 časova, održava se  23. Međunarodni festival harfe, na kojem nastupaju
Tajša Gafer iz Švajcarske, Mojca Zlobko Vajgl iz Slovenije, Irina Pejoska iz Srbije i Gudački ansambl Metamorfozis. Četvrtak veče 30. maja je rezervisano za veče srpskih kompozitora na 23. Međunarodnom festivalu harfe.

Narodni muzej

U Narodnom muzeju u nedelju 19. maja u 12 časova biće organizovan koncert Artistikuma. Nastupiće deca i mladi uzrasta od šest do 26 godina. Na repertoaru će se naći kompozicije klasične i moderne muzike, a izvodiće se na klaviru, violini, harfi i gitari. Pored toga će se izvoditi i kompozicije koje će interpretirati mladi pevači.

ATA Images/Milan Maričić
 

U nedelju, 26. maja u 12.00 časova, predstaviće se Lazar Jončić, učenik srednje muzičke škole „Kosta Manojlović“ iz klase prof. Danijele Rakić, zajedno sa Lazarom Simovićem, studentom Belgorodskog državnog instituta Rusije. Na programu su originalna i transkribovana dela za akademsku harmoniku.

Studentski kulturni centar

U  Studentskom kulturnom centru, večeras u 19 časova biće održan koncert učenika MŠ „Josip Slavenski“ u ponedeljak, 20. maja u 19.00 časova biće održan koncert studenata klavira FMU. Na programu će biti dela Baha, Lista, Franka, Šopena, Mesijana, Marića, Stojadinović-Milić…

U ponedeljak 27. maja u 19 časova biće održan koncert studenata violončela FMU. Na programu su dela Bokerinija, Šumana, Rahmanjinova, Šostakoviča, Kasada.

Profimedia
 

U četvrtak, 30. maja u 19.00 časova biće održan koncert studenata trombona FMU. Na programu su dela  Davida, Blaževića, Larsona, Priora, Grondala, Šuleka, Deja.

U Parobrodu u ponedeljak, 20. maja  u 19.00 časova biće održan koncert mladih saksofonista „Mini Saxperience“. U utorak  28. maja u 19.00 časova, koncert violinista MŠ „Dr Vojislav Vučković“.

U sredu, 29. maja u 19.00 časova biće održan koncert studenata džez odseka FMU. U četvrtak, 30. maja u 19.00 časova biće održan koncert studenata FMU. U petak, 31. maja  u 18.00 časova, koncert: Ansambla za drugu novu muziku. U petak, 31. maja u 20 časova biće održan koncert Pneuma Quarteta.

Koncert Umetničkog ansambla „Stanislav Binički“

U Centru za kulturu „Vlada Divljan“ u nedelju  26. maja u 20.00 časova biće održan koncert tria „Junaït“.

U Legatu Slavenski koji se nalazi na Trgu Nikole Pašića (1/V), u subotu 11. maja u 19 časova će biti održan koncert: „Josipu u čast“, povodom obeležavanja dana rođenja Josipa Slavenskog.

Gudački kvartet Meraki izvešće Gudački kvartet broj 5, Dr Marija Ćirić: Zvuci pokretnih slika – muzika u srpskom – jugoslovenskom filmu. Takođe biće održana promocija knjige. Učesnici su dr Snežana Nikolajević, dr Tijana Popović Mlađenović i autorka.

Antonio Ahel/ATA Images
 

U Domu Vojske Srbije u četvrtak 16. maja biće održan koncert Umetničkog ansambla „Stanislav Binički“.  Biće izveden  ciklus „Domaći kompozitori“, „Novi klasicizam“ Miloša Raičkovića + dela Milorada Marinkovića i Maje Le Ru Obradović.

U Galeriji SANU, večeras u 18 časova, biće održan koncert Jovane Udović, (violina), Uki Ovaskainen, (klavir). U četvrtak 16. maja u 18 časova koncert Jovane Lađeviđ, (klarinet) i  Antoanele Grgin, (klavir). U ponedeljak 20. maja u 18 časova, biće održan koncert Natalije Tatić, (violina), Katarina Hadži Antić-Tatić, ( klavir). U četvrtak, 23. maja u 18 časova koncert Jovana Peruničića, (klavir). U ponedeljak 27. maja u 18 časova biće održan koncert Marije Đurđević (flauta). U čevrtak 30. maja u 18.00 časova biće održan koncert Marka Pantelića, baritona i Jovana Mitića, ))(klavir).

Tanjug/Jadranka Ilić
 

U galeriji Artget, večeras u 19 časova biće održano predstavljanje kompakt-diska „Za klavir: For the Piano“ Nine Platiše, a u 20 časova koncert pijanistkinje Sofije Vukić i pijaniste Dimitrija Nikolića.

U ponedeljak, 20. maja  u 20 časova biće održan koncert pijanistkinje Petre Grujičić

Na koncertu će kao gošća nastupiti Una Arsić. Na programu će biti dela Baha, Hajdna, Mendelsona, Šopena, Lista, Mokranjca.

U ponedeljak, 27. maja  u 20 časova biće održan koncert  iz ciklusa „Odabrani za odabrane“ – 24. sezon.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike