Majka nije mogla da zadrži suze: Koncert za Andriju Čikića i devojčice stradale u "Ribnikaru" održan na Kolarcu (FOTO)

29.11.2023

09:00

0

Autor: Dejan Ćirić

Nastup je dirljivo završen Opelom u fis-molu Stevana Mokranjca

Majka nije mogla da zadrži suze: Koncert za Andriju Čikića i devojčice stradale u "Ribnikaru" održan na Kolarcu (FOTO)
Copyright Tanjug/Marko Đoković

Učenici muzičke škole "Josip Slavenski" održali su koncert u Kolarčevoj zadužbini u znak sećanja na Andriju Čikića, koji je izgubio život u tragediji u Osnovnoj školi "Vladislav Ribnikar“.

Tanjug/Marko Đoković
 

Posetioci su na početku koncerta čuli Čikićevu kompoziciju "Emocije", prvonagrađenu na Republičkom takmičenju muzičkog stvaralaštva "Deca kompozitori", u izvođenju Đorđa Ilića, Andrijinog druga iz razreda.

Tanjug/Marko Đoković
 

Od lepog je bio satkan

- Od lepog je bio satkan, i samo lepo je stvarao - rekao je, između ostalog, o Čikiću u uvodnom obraćanju novinar, urednik i prezenter Miloš Milovanović.

Učenik petog razreda Pavle Tadić izveo je svoju kompoziciju "San jednog dečaka", koja je osvojila treću nagradu na nedavno održanom Memorijalnom takmičenju za mlade kompozitore "Andrija Čikić". Svoju pesmu "Zauvečni", koju je napisala potresena užasnom tragedijom, pročitala je Tijana Ž. Kovačević, bivša učenica škole, sada studentkinja Akademije umetnosti u Novom Sadu.

Tanjug/Marko Đoković
 

Nastupili su sinoć i gitarista Stefan Stanimirović, violončelista Pavle Božić u pratnji pijanistkinje Sanje Knežević Gavrilović, pijanista Mihajlo Jelić, klarinetista Pavle Maksimović i violinistkinja Zoja Milićević u pratnji pijaniste Marije Sabljić. Klavirski duo "Amorozo", kog čine Igor Glavašić i Sofija Vilovski izveli su "Skaramuš, prvi stav" Darijusa Mija, a predstavio se i trio gitara "Slavenski", u kome su Ivan Haršić, Nikola Arsić i Maksim Vlašković sa "Peruanskim valcerom" Horhea Kardoze.  Burne aplauze dobili su i duo "Ad libitum", saksofoniste Đorđa Blaćanina i pijaniste Alekse Krstića za "Sonatu za saksofon i klavir, prvi stav" Ante Grgina, i pijanista Igor Glavašić za svoj nastup.

Tanjug/Marko Đoković
 

Opelo za stradale u masakru

Koncert je dirljivo završen Opelom u fis-molu Stevana Mokranjca, koje je otpevao hor učenika srednje škole, pod dirigentkinjom, profesorkom Tijanom Kovačević, sa solistom đakonom Nikolajem Vukovićem. Hor je Mokranjčevo delo izveo za Andriju, Anu, Bojanu, Katarinu, Maru, Emu, Sofiju, Adrianu, Angelinu i Dragana stradale u školi "Vladislav Ribnikar“, a nagrađen je dugotrajnim aplauzom prisutnih.

Tanjug/Marko Đoković
 

Čikić je bio učenik prvog razreda srednje muzičke škole "Josip Slavenski", gde je učio klavir na Vokalno-instrumentalnom odseku u klasi profesorke Tatjane Đorđević, a u isto vreme je pohađao i Odsek za teoriju muzike. Koncert za Dan škole predviđen u maju, odložen je nakon tragičnih događaja u "Vladislavu Ribnikaru" za jesen.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike