Pogledajte kako su dve babe čekićem razbile kutiju u kojoj se čuva redak primerak "Magna karte": Ovo je razlog (FOTO/VIDEO)

12.05.2024

14:30

0

Autor: Dejan Ćirić

Istorijski dokument nije oštećen, rekli su radnici knjižare

Pogledajte kako su dve babe čekićem razbile kutiju u kojoj se čuva redak primerak "Magna karte": Ovo je razlog (FOTO/VIDEO)
Copyright Profimedia

Dve klimatske aktivistkinje koje imaju 82 i 85 godina, od kojih je jedna anglikanska sveštenica, razbile su u petak delove ojačane kutije sa originalnim tekstom "Magna Carte" u Britanskoj biblioteci u Londonu, pre nego što ih je zaustavilo obezbeđenje. 

Profimedia
 

U videu koji je organizacija Just Stop Oil objavila na društvenim mrežama, sveštenica dr. Su Parfit (82) držala je dleto na kućištu, dok ga je Džudi Brus (85) nekoliko puta udarila čekićem. Parfit je potom podigla transparent sa natpisom "Vlada krši zakon".

 

 

Istorijski dokument nije oštećen, rekli su radnici knjižare.

Moramo zaustaviti naftu

Postoje samo četiri originalna teksta "Magna Carte", engleske povelje iz 13. veka u kojoj se utvrđuje da niko nije iznad zakona. Dva se čuvaju u Britanskoj biblioteci, jedan u katedrali u Solsberiju, a drugi u dvorcu Linkoln.

- Kao hrišćanka primorana sam da učinim sve što mogu kako bih ublažila užasnu patnju koja neizbežno stiže i već je ovde... moramo jednostavno zaustaviti naftu - čuje se kako Parfit kaže u video-snimku.

Profimedia
 

Londonska policija saopštila je da je uhapsila dve osobe pod sumnjom da su počinile štetu u ovom incidentu, navodi Jutarnji list.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike