Šokantno! Prvi put u istoriji, austrijski umetnik Volfgang Flac, prodao deo svog tela: Na njemu natpis na ćirilici (FOTO/VIDEO)

18.02.2024

12:30

0

Aukcija je otkazana, jer je jedan kolekcionar preduhitrio sve

Šokantno! Prvi put u istoriji, austrijski umetnik Volfgang Flac, prodao deo svog tela: Na njemu natpis na ćirilici (FOTO/VIDEO)
Copyright Profimedia

Volfgang Flac, umetnik performansa (71), toliko je zaljubljen u svojih 12 tetovaža da je rešio da ih proda na aukciji.

Printscreen/YouTube/muenchenfensterde
 

Ipak "preduhtrio" ga je jedan kolekcionar, očigledno zaljubljenik u njegovu umetnost, pa je aukcija koju je trebalo da organizuje kuća Kristi otkazana, a kolekcionar je dobio "svoje parče kože" umetnika za sedmocifrenu sumu, prenose svetski mediji.

Rizikovati sopstvenu kožu

Aukcija je trebalo da nosi naziv "Rizikovati sopstvenu kožu" i trebalo je da bude organizovana u okviru umetnikove retrospektivne izložbe u Muzeju savremene umetnosti u Minhenu.

Ovo je prvi put u istoriji da je umetnik za života prodao deo svog tela. Kolekcionar koji je na aukciji kupio njegovu kožu, dobiće 12 njegovih tetovaža u crno-beloj fotografiji a nakon smrti umetnika delovi kože sa tetovažama biće pohranjeni u posebne kutije koje će biti zastakljene.

Printscreen/YouTube/muenchenfensterde
 

Tetovaže uključuju ispisano ime umetnika na ćirilici i latinski citat "Dum spiro spero" (Dok živim nadam se).

Telo kao platno

Umetnik, naime svoje telo posmatra kao platno, tretirajući tetovaže u duhu japanske tradicije, koja ih vidi kao delo trajne umetnosti.

Ni smrt umetnika Flaca ne plaši, smatrajući da ona predstavlja povratak prirodi, dok je on sam ubeđen da će živeti sto godina.

Bonus video:

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike