24sedam saznaje zašto je Paja Jovanović naš najskuplji slikar: Tajna dela "Odmor bašibozuka" i jednog pisma (FOTO/VIDEO)

06.03.2024

12:30

0

Njegova produkcija je bila fascinantna

24sedam saznaje zašto je Paja Jovanović naš najskuplji slikar: Tajna dela "Odmor bašibozuka" i jednog pisma (FOTO/VIDEO)
Slika "Odmor bašibozuka" u Konaku knjeginje Ljubice - Copyright Foto: 24sedam/Nenad Vujanović

Slika "Odmor Bašibozuka" Paje Jovanovića, naskupljeg srpskog slikara, koji je, između ostalog, na svojim delima ovekovečio najvažnije događaje iz naše istorije (Velika seoba Srba i Takovski ustanak), sada je dostupna ljubiteljima umetnosti u Konaku knjeginje Ljubice do kraja marta.

Remek-delo postavljeno je radi bezbednosti iza neprobojnog stakla, a u prostoriji gde je izloženo stalno se prati temperautra i vlažnost vazduha, kako bi se sprečila svaka mogućnost eventualnog oštećenja usled spoljašnih prilika.

Foto: 24sedam/Nenad Vujanović
 

Zanimljivo je da je ovu slika Srbija kupila na aukciji u čuvenoj svetskoj aukcijkoj kući Sotbi u Londonu, i da je prvi put naša zemlja na ovaj način učestvovala na jednoj svetskoj aukciji.

Naši kolekcionari odustali od kupovine 

Dela Paje Jovanovića su izuzetno tražena među kolekcionarima, kako domaćim tako i stranim, pa su tako ovog puta, na molbu države, domaći kolekcionari odustali od učestvovanja na aukciji u korist Srbije.

Foto: 24sedam/Nenad Vujanović
 

Ipak, strani su želeli da imaju u posedu sliku "Odmor bašibozuka", pa je, kako je ministarka kulture Maja Gojković izjavila za 24sedam, nadmetanje za ovo delo koje je na kraju prodato po trostrukoj većoj ceni od ponuđene, bilo izuzetno teško.

Telefonsko nadmetanje

Nadmetanje na aukciji za ovu sliku se odvijalo preko telefona, a glavni takmac Srbiji bio je bogati Egipćanin, ljubitelj dela slavnog umetnika. Ipak, na kraju, naša država je uspela da kupi sliku po konačnoj ceni za 240.000 funti.

Foto: 24sedam/Nenad Vujanović
 

Paja Jovanović je naš najskuplji slikar, ali "Odmor bašibozuka", nije njegovo naskuplje delo.

- "Odmor bašibozuka" nije najskuplje delo Paje Jovanovića, njegova druga slika prodata je u Sotbiju za oko 400.000 funti. Ovog puta moram da se zahvalim našim kolekcionarima koji su se na moju ljubaznu molbu, povukli se sa aukcije, pa smo se za "Odmor bašibozuka" nadmetali sa jednim velikim stranim kolekcionarom, a zahvaljujući povlačenju domaćih kolecionara i kupili tu sliku - rekla je za 24sedam Jelena Medaković, direktorka Muzeja grada Beograda.

Tanjug/Marko Đoković
 

Uvek je bio dosledan sebi

A šta to ima to u slikama Paje Jovanovića, da su strani kolekcionari spremni da "odreše kesu" kao ni za jednog drugog srpskog slikara?

- On je živeo jako dugo, pokrivao je drugu polovinu 19. i prvu polovinu 20. veka, prošao je kroz jedan vremenski period u kome su se dešavale različite transformacije u svetu umetnosti. Paja je ostao dosledan sebi, izuzetno tehnički i tehnološki potkovan. Slikar je koji se školovao u Austriji i već je tu dobio prve kontakte i širu vidljivost.

Foto: 24sedam/Nenad Vujanović
 

Sam profesor kod kojeg je bio u klasi, bio je čuveni evropski orijentalista, negde ga je uveo u temu, tako da se Jovanović u pravo vreme bavio temom Orijenta. Čim je otišao u London, odmah je dobio svog galeristu koji se bavio njegovim radom i delom. Ali toga ne bi bilo da on nije bio izuzetno dobar i precizan umetnik - objasnila je direktorka Muzeja grada Beograda.

Slikao je sve naše dinastije i doživeo mnoge istorijske promene

Ona je istakla da je Jovanović bio veoma produktivan umetnik i da je njegova produkcija bila fascinantna.

- Bavio se različitim temama. U muzeju imamo 211 njegovih dela koja nam je ostavio. To su dela iz potpuno različitih faza, od onih intimitističkih, sa portretima njegove Muni, preko pejzaža i lakih skica, do portreta i figura državnika koji su rađeni po narudžbini.

Paja je slikar koji je slikao sve naše dinastije, koji je doživeo sve naše istorijske promene, i za to vreme zadržao je izuzetnu veštinu i slikarsku lepotu. Mislim da to sve zajedno doprinosi da je on jedno posebno ime. Njegova stalna prisutnost širom Evrope je učinila da danas stoji rame uz rame sa velikim francuskim, italijanskim i austrijskim orijentalistima. On je naš veliki ponos - kaže Medaković.

Takođe, kako ističe, Jovanović je bio umetnik koji je bio jako svestan svoje nacije, slikar velikih istorijskih kompozicija, koji je sa svojih 90 godina došao u Muzej grada Beograda i u saradnji sa tadašnjim direktorom osmislio svoj legat, i preneo iz Beča sve što je imao i ostavio u zaveštanje sledećim pokoljenjima.

Kakav je čovek bio Paja Jovanović?

Paja Jovanović je nesumnjivo bio veliki umetnik, a znamo li kakav je bio čovek?

- Nisam bila njegov savremenik, ali možda su ga moji baka i deka mogli sresti na ulici. Šalu na stranu, možda o njemu najbolje govori jedno njegovo divno pismo. On se na vrhuncu svoje slave i moći u svetu umetnosti, sa jednim takvim divnim rečnikom, obraća Upravnom odboru jednog Muzeja da je to stvarno za divljenje. Mi smo pismo uvećali, odštampali,  ne bi li ga svi malo čitali, pa možda svoj rečnik i oplemenili - kaže Medaković.

Zahvaljući njegovoj orijentalnoj fazi danas se dela Paje Jovanovića nalaze širom sveta, od Kuala Lumpura do Srbije, a slika "Odmor Bašibozuka" je jedina slika iz njegove orijentalne faze koju Srbija poseduje, pored svih njegovih ostalih dela iz različitih vremenskih perioda.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike