Pisala je muziku za Paris Fashion Week, a sada će nastupiti na Bijenalu u Veneciji: Novosađanka Hristina Šušak osvaja svet (FOTO)

02.04.2024

16:00

0

Autor: Dejan Ćirić

"Baš sada stvaram kompoziciju za gudački kvartet koja će trajati 30 minuta", ističe umetnica

Pisala je muziku za Paris Fashion Week, a sada će nastupiti na Bijenalu u Veneciji: Novosađanka Hristina Šušak osvaja svet (FOTO)
Copyright Tanjug/Marko Đoković

Kompozicija mlade novosađanke Hristine Šušak biće izvedena u oktobru, u okviru muzičkog programa Bijenala - Međunarodne izložbe umetnosti koja počinje 20. aprila u Veneciji i traje do 24. novembra.

Šušak je otkrila da se prijavila na internacionalni konkurs za umetnike mlađe od 30 godina raspisan za Bijenale u Veneciji.

Tanjug/Marko Đoković
 

- Odabrali su nas petoro od 350 mladih kompozitora. Moje učešće u Veneciji obuhvata boravak na rezidenciji koja je počela u martu i traje do septembra. Baš sada stvaram kompoziciju za gudački kvartet koja će trajati 30 minuta - otkriva umetnica i naglašava da je Veneciji kroz sastanke sa ostalim mladim kompozitorima razvila ideju za kompoziciju.

- Prija mi boravak na rezidenciji u Veneciji i već sam osmislila kompoziciju. Reč je o savremenoj konceptualnoj muzici. Pored tog gudačkog kvarteta koristićemo i ozvučenje i elektroniku. Biće to zapravo miltimedijalno delo.

Bavim se komponovanjem iz srca

Hristina je sa sedam godina počela da svira na violinu, u osmoj je napisala svoju prvu kompoziciju, a u petnaestoj je komponovala “Preludijum i fugu” za gudački orkestar, delo koje je izvedeno na završnom koncertu takmičenja mladih kompozitora u Cirihu 2013. Te godine ona počinje studije kompozicije i muzičke teorije na Univerzitetu za muziku i izvođačku umetnost u Beču, u klasi profesora Herberta Lauermana, a 2019. ih završava i stiče zvanje magistra umetnosti.

Tanjug/Marko Đoković
 

Šušak je pisala muziku za predstavu za Narodno pozorište u Beču, za orkestar koji je nastupao u Filharmoniji u Parizu. Pisala je muziku i za Paris Fashion Week. Njene kompozicije su izvođene u Japanu.

- Bavim se komponovanjem iz srca. Sve bih to radila i da nemam te uspehe - istakla je umetnica.

Tanjug/Marko Đoković
 

Srbiju će na 60. Bijenalu u Veneciji predstavljati projekat "Exposition Coloniale", umetnika Aleksandra Denića i kustoskinje Ksenije Samardžije.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike