Otvorena veličanstvena izložba Uroša Predića: Prilika da neka remek-dela vidite prvi put (FOTO)

13.03.2024

11:00

0

Autor: Dejan Ćirić

Predstavljena su umetnička dela iz različitih kolekcija koja će posetiocima pružiti uvid u životne, stvaralačke i tematske prostore slavnog umetnika

Otvorena veličanstvena izložba Uroša Predića: Prilika da neka remek-dela vidite prvi put (FOTO)
Copyright Tanjug/Jadrana Ilić

Nakon veoma uspešne realizacije izložbe "Uroš Predić. Život posvećen lepoti i umetnosti" u Galeriji Matice srpske, u nešto izmenjenom obliku izložba je predstavljena sinoć u Galeriji Srpske akademije nauka i umetnosti u Beogradu.

Tanjug/Jadrana Ilić
 

Izložba "Uroš Predić. Dostojanstvo svakidašnjice", čiji su autori Snežana Mišić i Igor Borozan, nastala je kao rezultat nastavka višedecenijske uspešne saradnje Galerije Matice srpske i Galerije SANU na promociji i predstavljanju nacionalne umetnosti i kulturne baštine. Ovog puta dve institucije spojio je umetnik Uroš Predić, koji je tokom čitavog svog dugog i stvaralački izuzetno plodnog života bio neraskidivo povezan i sa Maticom srpskom i sa Srpskom akademijom nauka i umetnosti. Izložbu je otvorio akademik Zoran Knežević, predsednik SANU.

Tanjug/Jadrana Ilić
 

Radovi iz privatnih kolekcija koji nisu izlagani

Pod krovom Galerije Srpske akademije nauka i umetnosti predstavljena su umetnička dela iz različitih kolekcija koja će posetiocima pružiti uvid u životne, stvaralačke i tematske prostore Uroša Predića. Pored dela iz Galerije Matice srpske, Srpske akademije nauka i umetnosti, Matice srpske, Narodnog muzeja Srbije, Narodnog muzeja Zrenjanin, Srpske pravoslavne crkve, Muzeja grada Beograda, Fakulteta likovnih umetnosti u Beogradu i mnogih drugih, na izložbi su se našli i radovi iz privatnih kolekcija, od kojih većina do sada nije bila izlagana pa samim tim ni dostupna široj javnosti, poput dela "Prorok Amos", "Vaskrsenje Lazarevo" i "Tajna večera".

Tanjug/Jadrana Ilić
 

Kroz nekoliko celina: anegdotski i socijalni žanr, religiozno slikarstvo, portreti, teme iz nacionalne istorije, veze sa Maticom srpskom i Srpskom akademijom nauka i umetnosti, postavka izložbe je predstavila Predićeva osnovna tematska opredeljenja. Među izloženim slikama su i one ključne, najpoznatije: "Devojka na studencu", "Kosovka devojka", "Nadurena devojčica", "Hercegovački begunci" i mnoge druge.

Tanjug/Jadrana Ilić
 

Ikonostas

Zahvaljujući saradnji sa Katedrom za računarsku grafiku Fakulteta tehničkih nauka u Novom Sadu i primeni savremenih tehnologija, na izložbi je dostupan i ikonostas crkve Svetog velikomučenika Georgija u Bečeju.

Izložbu prati istoimeni katalog autora prof. dr Igora Borozana, istoričara umetnosti, i dr Snežane Mišić, muzejske savetnice, kao i izložbena sveska "Uroš Predić i i njegova dela u Srpskoj akademiji nauka i umetnosti", autorke Jelene Mežinski Milovanović, muzejske savetnice.

Tokom trajanja izložbe biće realizovan bogat prateći program u vidu različitih predavanja sredom u 18 sati u cilju sagledavanja Predićevog stvaralaštva iz različitih uglova, kao i mnogobrojnih vođenja: kustoskih utorkom i petkom u 18 sati i četvrtkom u 12 i autorskih, subotom u 13 i nedeljom u 12 sati. Za najmlađe biće priređene tri kreativne radionice 23. marta, 20. aprila i 18. maja u 12 sati.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike