Maja Gojković o predstavljanju Srbije na Bijenalu u Veneciji: Zbog jedne stvari mi je žao, ali nešto drugo je mnogo bitnije (FOTO)

24.04.2024

10:50

0

Autor: Dejan Ćirić

"Neki put nagrade nisu sve", istakla je ministarka kulture

Maja Gojković o predstavljanju Srbije na Bijenalu u Veneciji: Zbog jedne stvari mi je žao, ali nešto drugo je mnogo bitnije (FOTO)
Copyright Tanjug/Ministarstvo kulture/Goran Zlatković

Ministarka kulture Maja Gojković izjavila je da je nastup Srbije na Bijenalu u Veneciji dobro ocenjen, da je projekat Prestonica kulture zaživeo među građanima i da očekuje da će kultura biti važan segment projekta "Srbija EXPO 2027".

Gojković je rekla da je na 60. Bijenalu umetnosti u Veneciji izuzetno primećen i dobro ocenjen rad "Kolonijalna izložba" (Exposition Coloniale) umetnika Aleksandra Denića i kustosa Ksenije Samardžije, izložen u Paviljonu Srbije.

Tanjug/Ministarstvo kulture/Goran Zlatković
 

Pozitivne ocene i pozivi za posetu Paviljonu Srbije

- Veliko mi je zadovoljstvo što mogu da kažem da ne postoji kritičar koji se bavi kulturom i umetnošću koji je bio na Bijenalu, a nije kasnije dao svoj osvrt i pozitivnu ocenu za Paviljon Srbije, kao i preporuku da se obavezno poseti - navela je ministarka.

Priznavši da joj je žao što Denićev rad nije dobio nagradu ove godine, Gojković je dodala da "neki put nagrade nisu sve, nego pozitivna ocena da je to jedan od najboljih radova ove godine na Bijenalu", što će se dokazati i kroz trajanje ove izložbe.

Tanjug/Ministarstvo kulture/Goran Zlatković
 

Gojković je rekla da je za tri godine na položaju ministra učinjeno mnogo u svim oblastima kulture, pre svega u oblasti decentralizacije. Prema njenim rečima, za nekoliko godina urađeno je 109 objekata, a pošto se na pravi način pristupa decentralizaciji, danas ljudi u mestima van Beograda i Novog Sada mogu jednako da konzumiraju kulturu kao što to mogu građani u većim gradovima.

- Dobar je projekat "Gradovi u fokusu", takođe i Prestonica kulture Srbije. Prošle godine je to bio Čačak, ove je Užice, a sledeće Zrenjanin, a projekat je očigledno zaživeo i kod građana i u lokalnim samoupravama - rekla je ministarka.

Tanjug/Video
 

Istakavši velika ulaganju u filmsku i audio-vizuelnu industriju i privlačenje stranih investitora, Gojković je dodala da je Srbija postala "mala fabrika koja neprekidno radi i koja upošljava ljude u ovoj industriji", ali je počela i da prodaje taj proizvod u svetu. Ministarka je naglasila da je kultura i važan segment projekta "Skok u budućnost-Srbija EXPO 2027". Prema njenim rečima, za Prirodnjački muzej izabrano je idejno rešenje i radi se na raznim drugim projektima koji bi do kraja 2026. godine trebalo da budu završeni.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike